Vjekoslav Bevanda priznao čelnicima MMF: U krizi smo i imamo zastoj u reformama

Vjekoslav Bevanda priznao čelnicima MMF: U krizi smo i imamo zastoj u reformama

Ministar Bevanda naglasio je da aktualna politička situacija u BiH ponovo u stanju krize iako su na početku novog mandata na sjednici Vijeća ministara BiH usvojene vrlo bitne odluke iz područja investicija i ekonomskog razvoja.

Razgovarajući o aktualnim događajima ministar Bevanda naglasio je da je kriza počela nakon donošenja odluke Ustavnog suda BiH koja je izazvala političke reakcije te je od 14. veljače 2020.godine otežan svaki rad iako se BiH susreće s narastajućim problemom ilegalnih migracija i prijetnjom korona virusa, a i dalje je na privremenom finansiranju.

“Mi smo jučer uputili u Generalni sekretarijat Vijeća ministara Odluku o privremenom fianciranju za drugi kvartal ove godine jer sadašnja istječe 31. ožujka. Tek smo prije desetak dana dobili proračunski zahtjev Predsjedništva BiH kako bismo finalizirali nacrt prorčuna za ovu godinu i on će biti tehnički zatvoren ovih dana i upućen u proceduru“, istaknuo je ministar Bevanda.

Dodao je da je Fiskalno vijeće BiH, odmah po imenovanju novog saziva Vijeća ministara, donijelo Globalni fiskalni okvir za trogodišnje razdoblje što je bilo ključno za izradu novog proračuna, ali da se nastavilo privremeno financiranje koje bi se trebalo produžiti i nakon 31. ožujka.

Na sastanku je konstatirano da privremeno financiranje nosi rizike i da to nije siguran korak ka novom aranžmanu s MMF-om, ali ni za druge projekte jer su institucije BiH cijelu 2019. godinu provele na privremenom finansiranju što spriječava investiticije i kapitalna ulaganja.

Sagovornici su se složili da bi novi program s MMF-om bio poticaj reformama i novim ulaganjima.

Istaknuto je da su procjene ekonomskog rasta u cijelom svijetu nešto niže od planiranih zbog negativnih efekata pojave korona virusa i ilegalnih migracija, dok u BiH na ekonomske procjene negativno utječu i česte političke krize.

Na sastanku su istaknuti prioriteti u eventualnoj budućoj suradnji BiH i MMF-a, a odnose se na novi zakon o osiguranju depozita, raspodjelu prihoda od PDV-a i drugih obveza koje su u nadležnosti entitetskih vlada.

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.

/Izvor: Klix.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar