Vjerski poglavari se poklonili žrtvama

Vjerski poglavari se poklonili žrtvama

Došlo je vrijeme da se svi na iskreni način postidimo svega što se dogodilo među nama, riječi su vladike Grigorija

SARAJEVO – Ono što nikada do sada nisu željeli uraditi domaći političari kako bi poslali jasnu poruku svima drugima u ovoj zemlji, u ponedjeljak su uradili članovi Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine obišavši mjesta stradanja Hrvata, Bošnjaka, Srba i Židova i odajući počast osobama koje su život izgubile zbog imena i vjere.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, kao predsjedavajući Vijeća, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić te i Boris Kožemjakin u ime Židovske zajednice posjetili su Kazane, Križančevo selo, Kruščicu i Korićanske stijene gdje je uz molitvu odana počast stradalim.

– Došlo je vrijeme da se svi na iskreni način postidimo svega što se dogodilo među nama, riječi su vladike Grigorija koje u najkraćem opisuju hvalevrijednu gestu vjerskih poglavara u vremenima u kojima politički lideri i dalje preživljavaju svađajući osiromašeni narod koji je izgubio svaku nadu u bolju budućnost.

Poštovanje prema mučenicima

Vladika Grigorije se medijima obratio prije polaska na navedena mjesta stradanja kao predsjedatelj Vijeća, kazavši kako oni kao vjerski lideri i članovi Međureligijskog vijeća krenuli smo na ovaj put zajedno s imamima, sveštenicima, svećenicima, vjeroučiteljima, vjerskim službenicima.

– Na jedan vrlo ozbiljan put. U svim našim religijama postoji neobično poštovanje prema mučenicima. Svi ti ljudi su mučenici. Mi idemo na hodočašće, mi smo hodočasnici i idemo da se klanjamo mučenicima. Iz tog našeg puta trebamo nešto naučiti, kazao je vladika Grigorije.

Uz to naglašava kako ovaj put treba biti put molitve tišine, poštovanja i sjećanja i put pouke prije svega njima koji idu na taj put i svima koje oni predstavljaju, uče i s kojima se zajedno mole. Isto tako, zahvalio se ministrici za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihi Borovac koja je zajedno s njima išla na ovaj put kao i svim međunarodnim institucijama koje su dale podršku za ovaj potez vjerskih poglavara.

Primjer političarima

– Priznanje, osuda i sjećanje na nevino stradale žrtve je jedini način da generacijama koje dolaze osiguramo stabilnu i sigurnu budućnost, izjavila je Borovac nakon što je zajedno sa članovima Međureligijskog vijeća u BiH obišla mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Židova. Smatra kako su zajedničkim obilaskom stratišta vjerski lideri, ali i svi koji su bili s njima, na najbolji način, osobnim primjerom svim građanima naše zemlje pokazali na koji način se trebamo ophoditi prema žrtvama, ali i jedni prema drugima.

Također, rekla je da je ovaj dan bio svojevrstan sat povijesti koji nas je podsjetio na svu pogubnost i besmisao sukoba, ali i opomena da se nikad i nikome takvo zlo ne ponovi.

– Vrijeme je da i politički lideri zajedno počnu obilaziti stratišta  jer će to biti način da se na osobnom primjeru pokaže volja za izgradnjom povjerenja, jačanju dijaloga i tolerancije te spremnost za samokritičko preispitivanje vlastitih stavova i uvjerenja, a za dobrobit svih građana BiH, navodi Borovac.

Svemu dodajmo kako je posjeta okončana sastankom čelnika Međureligijskog vijeća i Borovac i njenih suradnika, na kojem je razgovarano o mogućnostima intenziviranja suradnje naročito na planu zajedničkog djelovanja radi postizanja većeg stepena razumijevanja kao i vraćanja povjerenja među narodima u BiH, a što je osnove za sigurnu i stabilnu budućnost svih u našoj zemlji.

Piše: Dragan Bradvica

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar