Vlada FBiH i poslodavci odbili prijedlog da minimalna plaća iznosi 609 maraka

Vlada FBiH i poslodavci odbili prijedlog da minimalna plaća iznosi 609 maraka

Delegacije sindikata i poslodavaca danas su na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij BiH imale suprotne stavove o prijedlogu Vlade FBiH da minimalna plaća u tom entitetu bude povećana na 550 KM.

“Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić izjavio je nakon sjednice u Sarajevu da za njih taj iznos nije prihvatljiv i jer su ranije tražili da minimalna plaća iznosi 609 KM”, javlja Fena.

“Pokušali smo naći kompromisno rješenje jer je za radnike neodrživa sadašnja minimalna plaća od 406 KM, ali poslodavci danas nisu bili za to”, istaknuo je Bektić.

Dogovor do kraja godine

Dodao je da ne očekuje da će doći do pomaka u pregovorima i da je tražio od Vlade da preuzme odgovornost i do kraja godine utvrdi minimalnu plaću u FBiH koja bi iznosila između 550 i 609 KM.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović naveo je da je materijal koji je danas predstavilo Federalno ministarstvo financija korektan i da zaslužuje pažnju.

“Po njihovom prijedlogu minimalna plaća bi iznosila oko 550 KM i to je nešto o čemu se može razgovarati”, poručio je Smailbegović.

Naglasio je da će obje delegacije pismeno dostaviti svoje primjedbe i da očekuje da Vlada FBiH donese odluku u sljedećih 10 do 15 dana.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar