Vlada Federacije BiH prihvatila izvještaj Radne grupe za usuglašavanje braniteljskog zakona

Vlada Federacije BiH prihvatila izvještaj Radne grupe za usuglašavanje braniteljskog zakona

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru, prihvatila izvještaj Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, koju je osnovala 13. 3. 2019. godine, a na temelju zaključka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 28. 2. 2019. godine. – javlja Fena.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata zaduženo je da za Nacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji pribavi potrebna mišljenja u skladu s Poslovnikom o radu Vlade FBiH i da prečišćeni tekst uputi na mišljenja kantonalnim skupštinama, jer je u pitanju zajednička nadležnost federalne i vlasti kantona, s rokom dostavljanja mišljenja od 30 dana, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ministarstvo je, također, zaduženo da nakon dobivanja mišljenja nacrt zakona dostavi Vladi BiH radi razmatranja.

Zakonom je propisano ostvarivanje prava na svim razinama vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su financijska sredstva u iznosu od 50 milijuna maraka godišnje.

Analizom stanja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 razvojačenih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Zakonom je propisano da jedan mjesec sudjelovanja u oružanim snagama iznosi pet maraka, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 maraka.

Ukoliko bude veći broj korisnika od procijenjenog broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Početak primjene Zakona predviđen je od 1. 10. 2019. godine.

Inače, na današnjoj sjednici je još jednom istaknuto da tekst ovog zakona potpuno podržavaju sve braniteljske udruge, parlamentarni odbori, kao i predstavnici Vladinih i nevladinih institucija, te svih političkih stranaka koji su sudjelovali u njegovoj izradi.

Deset milijuna maraka za uvezivanje radnog staža

Vlada Federacije BiH usvojila je dva programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim federalnim proračunom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a namijenjenih kao subvencije poduzećima za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uvjete za mirovinu, ali im nisu uplaćeni doprinosi za MIO.

Prvi program vrijedan milijun maraka odnosi se na subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima.
Grant sredstva bit će dodjeljivana poduzećima iz oblasti metalne, elektro, automobilske, drvne, papirne i grafičke, zatim industrije građevinskog materijala, proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i kemijske i industrije gume i plastike, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pravo na dodjelu sredstava privatna poduzeća mogu ostvariti samo po jednom podnesenom zahtjevu, a maksimalan iznos koji može biti dodijeljen jednom gospodarskom društvu je 200.000 maraka.

Usvojen je i Program subvencija javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža u iznosu od 9 milijun maraka.

Program se odnosni na poduzeća u kojima Federacija BiH ima udio u vlasništvu od najmanje 50 posto plus jedna dionica, računajući i poduzeća u poteškoćama ili u stečaju.

Pri izboru korisnika sredstava, ukoliko ne bude dovoljno sredstava, kriteriji će biti broj zaposlenih koji će biti umirovljeni te ravnomjerna teritorijalna zastupljenost, priopćili su iz Vlade FBiH.

22,6 milijuna maraka za održivi povratak

lada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila četiri programa za poticanje održivog povratka raseljenih i izbjeglih u 2019. godini, u ukupnom iznosu od 22,6 milijuna maraka.

Najviše sredstava – 16,1 milijun – predviđeno je Programom raspodjele transfera pojedincima. Unutar tog iznosa je i 4,6 milijuna maraka za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih i objekata zajedničkog i socijalnog tipa stanovanja, te mapiranje porušenih/izgrađenih stambenih objekata u povratničkim zonama.

Iznos od 10 milijuna maraka planiran je za obnovu i izgradnju putne, vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, te drugih od značaja za širu društvenu zajednicu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Dio sredstava predstavlja i pomoć za zapošljavanje kroz razvoj i osnivanje malih, srednjih poduzeća i obrtničkih radnji, poljoprivrednu djelatnost, pružanje podrške programima volontiranja, diversifikaciji privrednih aktivnosti u ruralnim područjima, rekultivaciji poljoprivrednog zemljišta i ambijentalnoj privlačnosti.

Ovogodišnji transfer za programe povratka u Republiku Srpsku vrijedan je tri milijuna maraka, a transfer za zajedničke, međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama dva milijuna maraka.

Program podrške održivom povratku, izbjeglih i prognanih s područja Srebrenice vrijedan je 1,5 milijuna maraka i namijenjen je obnovi i izgradnji putne, vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i drugih od značaja za širu društvenu zajednicu, te izgradnju infrastrukture za privredni razvoj ove regije.

Uz ova četiri programa, Vlada je danas usvojila i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za ovu godinu.

Kako je navedeno, od 1992. do 1995. godine prijeratne domove u Bosni i Hercegovini napustilo je oko 2,2 milijuna osoba, što čini više od polovice predratnog stanovništva. Od toga je oko 1,2 milijuna osoba potražilo izbjegličku zaštitu u više od stotinu zemalja svijeta, dok je oko milijun raseljeno unutar BiH.

Na području Federacije BiH status raseljene osobe ima 36.564 osoba ili 12.642 obitelji, od čega je s područja FBiH 5.097 obitelji ili 15.813 osoba, s područja RS-a 7.527 obitelji ili 20.706 osoba, a s područja Brčko Distrikta BiH 45 osoba ili 18 obitelji.

Dosad je u BiH obnovljeno oko 350.000 ili 68 posto stambenih jedinica. Od toga je u FBiH obnovljeno oko 250.000, u RS 80.000, a u Brčko Distriktu BiH oko 15.000 stambenih jedinica.

Za najveći broj raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini, njih oko 75 posto, moguće je naći trajna rješenja za smještaj kroz rekonstrukciju stambenih jedinica u mjestima prebivališta, dok je za preostalih 25 posto potreban neki drugi vid stambenog zbrinjavanja, navodi se u priopćenju.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar