Vlada Federacije BiH smjenila upravni i nadzorni odbor Zavoda u Pazariću

Vlada Federacije BiH smjenila upravni i nadzorni odbor Zavoda u Pazariću

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj smijenila Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.  Smjena je izglasana na inicijativu ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, kojeg se ranije optuživalo da je znao za stanje u ovom zavodu.

‘Opredijeljena za sređivanje stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike naložila da odmah provede procedure za smjenu direktora, te članova Nadzornog i Upravnog odbora ovog zavoda. Vlada je opredijeljena da članovi novog menadžmenta i Upravnog i Nadzornog odbora ovog zavoda budu isključivo stručni kadrovi. Federalna vlada je, također, danas razmatrala informacije Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, kao i nalaz poreznih inspektora, koje se odnose na nadzor nad radom Zavoda u Pazariću, te donijela više zaključaka s ciljem sređivanja stanja u ovom zavodu, ali i u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite”, navodi se u odluci Vlade FBiH.

Inače, već duže vrijeme upozorava se na financijske malverzacije u ovom Zavodu, iskorištavanje štićenika Zavoda u privatne svrhe, rad na privatnom objektu jednog najviših dužnosnika Zavoda, nehumano postupanje prema štićenicima, da bi u konačnici do ovakve odluke Vlade došlo nakon objave šokantnih fotografija – zavezanih štićenika-djece.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar