VLADA FEDERACIJE: “Dvoje hoće, jedan neće”

VLADA FEDERACIJE: “Dvoje hoće, jedan neće”

”Ne možemo blokirati, dvoje hoće jedan neće. Moramo iznaći rješenje i oni moraju to tako da shvate da bez SDA i DF u ovim okolnostima kakvi jesu ustavni i zakonski ne može doći do rješenja. Nikako da shvate da su stranke SDA i DF pobjednici ovih izbora i trebaju učestvovati u kreiranju Vlade”, rekao je dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo na sastanku sa specijalnim predstavnikom njemačke vlade za zapadni Balkan Manuelom Saracinom.

28. dan

S njim su u zgradi Delegacije Europske unije u BiH razgovarali Lendo i Igor Stojanović te su ga upoznali sa svojim viđenjima kako bi se trebala formirati Federalna vlada, pri čemu je bilo jasno da se radi o različitim stavovima. Nakon sastanka, Lendo je izjavio da je Saracinu iznio svoj stav, te ponovio da bez SDA ne vidi formiranje nove Vlade FBiH.

”Nastojao sam biti realan i optimističan. Saracin je došao da nam pomogne i siguran sam da će nam pomoći. On nas je saslušao i pokušao prenijeti pozitivna iskustva iz Njemačke i to je nešto što je dobro. Predložio nam je da se dogovorimo i zato imamo 28 dana i vjerojatno ćemo 28. dan imati neka rješenja. Tri političke partije, SDA, SDP BiH i HDZ BiH kao nosioci ovih procesa, trebaju da iznađu rješenja”, rekao je Lendo.

Kaže da SDA i Demokratska fronta kao pobjednici ovogodišnjih Općih izbora trebaju biti dio Vlade, koju treba imenovati predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH. Iako su stranke Osmorke sa HDZ-om dogovorile podjelu resora Lendo ističe da do sada ništa nije dogovoreno niti predloženo.

13 izaslanik

”Koalicija koja ima natpolovičnu većinu ima svoj program i raspodijeljene resore i mislim da će to vrlo brzo biti i predloženo”, kazao je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.

Rekao je kako su problem različita viđenja tko bi trebao formirati Vladu i na kojim principima. ”Zagovornik sam da to bude koalicija koja ima natpolovičnu većinu u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, dok je Lendo zagovornik da se 13 izaslanika koji su njega izabrali moraju poštovati pod svaku cijenu. U prevedenom značenju, to je jedan sukob našeg Ustava između građanskog i etničkog”, poručio je Stojanović nakon sastanka, na kojem je rekao da je ”prijedlog njegovog rješenja da se poštuje građanska većina”.

Istodobno, sastanak su održali Čelnik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, i predsjednica federacije BiH, Lidija Bradara, koji su govorili o tome kako se kreće u kadrovska rješenja na federalnoj razini.

Foto: Daan Spijer

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar