VLADA HNŽ: 9 milijuna KM za projekte energetske učinkovitosti

VLADA HNŽ: 9 milijuna KM za projekte energetske učinkovitosti

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ i Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja potpisali su danas  Sporazum o razumijevanju u sklopu  projekta „Energetska učinkovitost u BiH“.

„Potpisivanjem Sporazuma napravili smo ključni korak ka obnovi i utopljavanju naših javnih objekata, i to škola: Srednje građevinske i IV osnovne škole Mostar u Mostaru, O.Š. fra Didaka Buntića u Čitluku, Srednje škole u Konjicu, Srednje škole u Čapljini, O.Š. Crnići  kao i Doma zdravlja u Jablanici. Ovim projektom planirana je promjena otvora, postavljanje termo-fasada, saniranje krovova i podova, te, po potrebi, izmjena sustava grijanja i rasvjete. Vlada će, iako su objekti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, u ovoj i sljedećoj godini izdvojiti 9 milijuna KM koja će biti osigurana kreditom Svjetske banke po najpovoljnijim tržišnim uvjetima. Ovaj projekt, osim iznimnog značaja za ustanove koje će biti obnovljene, predstavlja odličnu prigodu za razvitak i angažiranje domaće građevinske operative“, kazao je predsjednik Herceg.

„Projekt „Energetska učinkovitost u BiH“  najveći je projekt iz oblasti energetske učinkovitosti s ukupnom vrijednošću od oko 30 milijuna KM za Federaciju BiH. Projektom je predviđeno da Implementacijska jedinica projekta izvrši pripremne radnje i osigura obavljanje građevinskih radova na preko 50 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja. Analize i iskustva pokazale su da su ovakvi projekti više nego isplativi i da je razdoblje povrata investiranja uglavnom do 8 godina“, istaknuo je ministar Martić.

Predsjednik Herceg i ministar Martić naglasili su kako će obavljanje građevinskih radova na objektima u HNŽ poboljšati uvjete boravka djece u školama i pacijenata u zdravstvenim ustanovama, doprinijeti uštedama u troškovima za energiju od oko 750.000 KM godišnje, zaštiti okoliša te vizualnom izgledu sredine u kojoj su smješteni, priopćeno jeiz Ureda za informiranje Vlade HNŽ.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar