Vlada HNŽ-a: Hasandedić, Hadžiomerović, Teletović, Borić, Dželilović novi ministri SDA?

Vlada HNŽ-a: Hasandedić, Hadžiomerović, Teletović, Borić, Dželilović novi ministri SDA?

Pregovori o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji trebali bi biti nastavljeni danas kada bi predstavnici HDZ-a BiH, SDA i DF-a konačno trebali usuglasiti podjelu ministarstava u Vladi HNŽ-a.

U dosadašnjim pregovorima HDZ BiH inzistirao je da osim premijera dobije i pet ministarstava, dok po njima ostalih šest resora trebaju podijeliti SDA i DF. Što se tiče SDA, oni su stava da im pripada pet ministarstava te da DF treba dobiti po jedno ministarstvo iz hrvatske i jedno iz bošnjačke kvote. S tim se slagao i DF.

Iako raspored ministarstava još nije poznat, iz stranaka već izlaze imena potencijalnih ministara.

Kandidati SDA

Iz izvora u SDA doznajemo kako bi u Vladi HNŽ-a mogli ostati Suad Hasandedić koji bi trebao doći na čelo ministarstva gospodarstva kao kandidat iz Mostara.

Stočanin Zlatko Hadžiomerović trebao bi ostati ministar obrazovanja i znanosti. Budući da općinski odbori iz HNŽ-a kandidiraju ministre, Konjic tradicionalno dobiva neko jače ministarstvo te bi to ovoga puta mogle biti financije, a nagađa se kako bi ministar ponovno mogao biti Semin Borić.
Njemu je otežavajuća okolnost što je već u dva navrata bio na čelu financija te nakon toga ministar turizma. Jablanica će, kako doznajemo, kandidirati Ajdina Teletovića, predsjednika Općinskog odbora  SDA.

Što se tiče petog ministarstva, još uvijek je nepoznato hoće li Mostar pokušati dobiti još jedan resor ili će ga dobiti neka druga općina. Svoju šansu u novoj Vladi navodno traži i Esad Dželilović, koji je već ranije u jednom mandatu bio u županijskoj Vladi, a njega bi mogao kandidirati SDA Prozor-Rama.

Čapljini se u raspodjeli ministarstava ne daju velike šanse s obzirom da je Ajman Šoše izabran za predsjednika Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a.

Također, s obzirom da je Mostar dobio i mjesto u Vladi Federacije gdje su za ministricu obrazovanja kandidirali Elviru Ćemalović-Dilberović, kao i da je Mostaru pripalo mjesto predsjednika Skupštine gdje sjedi Šerif Špago, manjim općinama se otvaraju veće šanse.

HDZ-ova imena

Što se tiče HDZ-a BiH, iz krugova bliskih ovoj stranci dolaze informacije da u novoj Vladi HNŽ-a gotovo sigurno ostaju Slađan Bevanda (Mostar) na čelu MUP-a, zatim Stjepan Krasić (Čitluk)  u Ministarstvu prometa i veza te Donko Jović (Čapljina) kao ministar poljoprivrede.

Navodno bi Ministarstvo zdravstva trebao preuzeti Dragan Meter (Rama), dok bi na čelo Ministarstva za pitanja branitelja trebao doći Marin Ćorić (Mostar). HDZ je, podsjetimo, za premijera predložio Nevenka Hercega koji je inače iz Ljubuiškog.

Ostaje nejasno tko će imenovati srpskog ministra budući da to ne žele ni HDZ ni SDA, već ga pokušavaju eventualno “uvaliti” DF-u koji kao ni ostale dvije stranke u članstvu i rukovodstvu stranke u HNŽ-u navodno nema Srba.

dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar