Vlada HNŽ-a: Meter preuzima zdravstvo, Ćorić branitelje, u Vladi ostaju Bevanda, Jović i Krasić

Vlada HNŽ-a: Meter preuzima zdravstvo, Ćorić branitelje, u Vladi ostaju Bevanda, Jović i Krasić

Priča oko formiranja vlasti i novih ministara na razini Federacije i države više-manje je poznata i privodi se kraju, tako da vrlo brzo možemo očekivati i raspored resora i imena novih ministara u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije.

Naime, od početka pregovora dolazilo je do određenih nesuglasica među koalicijskim partnerima, HDZ-om BiH, SDA i DF-om, ali se čekalo okončanje procesa na višim razinama vlasti. S obzirom kako je sve to iza nas, prema informacijama koje smo dobili od nekoliko izvora iz HDZ-a BiH, cijela stvar u HNŽ-u mogla bi se rasvijetliti već tijekom ovoga tjedna.

Još uvijek ostaje uputno tko će dobiti koliko ministarstava i koja, ali prema informacijama koje smo dobili, HDZ BiH uz županijskog premijera traži pet ministarstava i to bi trebala biti ista ona koja je držao i u prošlom mandatu.

“Stari” ministri

Uz to, određeni dio ministara koji je te pozicije obnašao u proteklom mandatu, mogao bi na istim pozicijama ostati i sljedeće četiri godine. Kako je već od ranije poznato, dosadašnji premijer Denis Lasić odlazi u Vladu FBiH, a na njegovo mjesto dolazi Nevenko Herceg.

Ministar unutarnjih poslova vrlo vjerojatno ostat će Slađan Bevanda, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH u Mostaru. On je jedno vrijeme figurirao kao jedan od najozbiljnijih kandidata za županijskog premijera, nosio je listu HDZ-a BiH u HNŽ-u. Na mostarskom Strojarskom fakultetu stekao je stručnu spremu diplomiranog inženjera strojarstva.

U dosadašnjoj karijeri radio je na poslovima savjetnika predsjednika Vlade HNŽ-a, člana Uprave “Hercegovina osiguranja”, pomoćnika direktora u Auto kući “Mercedes Benz” te kao samostalni konstruktor alata u poduzeću “Soko” Mostar, vijećnik HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Mostar. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva trebao bi ostati Donko Jović iz Čapljine.
Zvanje diplomiranog inženjera poljoprivrede stekao je na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, a poslijediplomski studij upisao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Obavljao je dužnost ravnatelja proizvodnje u poduzeću “APROFLORAMI” Mostar, ravnatelja “NLB Tuzlanske banke”- poslovnica Čapljina i savjetnika dopremijera – ministra financija u Vladi Federacije BiH te neposredno prije imenovanja na dužnost ministra radio je u “NLB Tuzlanskoj banci” Tuzla u sektoru corporate.

Nadalje, ministar prometa i veza, prema svemu sudeći, ostaje Stjepan Krasić iz Čitluka. Osnovnu i srednju školu završio je u Čitluku, na mostarskom Građevinskom fakultetu stekao je stručnu spremu diplomiranog inženjera građevine. Obavljao je poslove predsjednika HVO-a općine Čitluk, odnosno načelnika općine Čitluk, zamjenika ministra energetike u HNŽ-u, ministra prometa i veza u HNŽ-u, savjetnika federalnog ministra financija iz oblasti infrastrukture, privatizacije, stranih ulaganja i investicija, savjetnika dopremijera Vlade FBiH za isto područje, rukovoditelja održavanja hidroelektrane u slivu Neretva u Elektroprivredi HZ HB, izvršnog direktora za razvoj (član Uprave) u Elektroprivredi HZ HB, savjetnika izvršnog direktora za razvoj u Elektroprivredi HZ HB.

“Nova lica” u Vladi

Nova lica u Vladi HNŽ-a ispred HDZ-a trebala bi biti Dragan Meter i Marin Ćorić. Meter dolazi iz Rame, a trebao bi postati novi ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u HNŽ-u. U prošlom mandatu bio je savjetnik premijera Lasića, dugogodišnji je istaknuti član HDZ-a BiH u Rami, gdje je bio i predsjednik Općinskog odbora, a bio je i načelnik općine Rama. Isto tako, ranije je bio i član Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a. Uz to, Meter je obnašao i poziciju direktora marketinga u tvrtci “Zvečevo-Lasta” u Čapljini.

Ćorić bi trebao biti kandidat za ministra za pitanja branitelja. Relativno je nepoznat u javnosti. Jedan je od utemeljitelja HDZ-a BiH te je aktualni član Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH. Ono što je važno za njega jest to što ima potporu većine braniteljskih udruga što mu je vrlo jaka referenca za poziciju ministra za pitanja branitelja.

Treba još jednom kazati kako pregovori još uvijek nisu okončani pa samim time navedeni raspored ministarstava nije konačan i može doći do promjena u kadrovskoj križaljci. Bilo kako bilo, vrlo brzo bi se sve trebalo znati.

dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar