Vlada HNŽ-a ponovno zavlači sindikate, idući tjedan štrajk upozorenja

Vlada HNŽ-a ponovno zavlači sindikate, idući tjedan štrajk upozorenja

Unija neovisnih sindikata danas je održala press konferenciju povodom odnosa s Vladom Hercegovačko-neretvanske županije zbog neizmirenih obveza preko sudskih odluka, ali i povećanja plaća.

Pressicu je otvorio Nail Balić, predsjednik Sindikata policije, koji se požalio da ih je Vlada opet izigrala.

“Na sastanku 26. listopada dogovoreno je da će se ponovno početkom prosinca organizirati jedan sastanak kako bi definirali osnovicu za obračun plaće. Nastupio je prosinac, već je 10. u mjesecu i mi smo tražili dva puta pismeno od Vlade da nas pozove da definiramo neke stvari. No, to se nije dogodilo i ovim putem pozivamo Vladu da je vrijeme da nas pozovu i dogovorimo se.

Na tom sastanku, premijer Herceg je rekao da ćemo mi izaći zadovoljni iz ovih pregovora. Ja bih volio da se njegove riječi provedu iz riječi u djela”, ističe.

Povećanje osnovice za obračun plaća

“Svi proračunski korisnici traže da se poveća osnovica za obračun plaća. Naš prijedlog je bio 15% kako bi se na neki način to približilo standardu jer je svima poznato kako je sve poskupjelo u odnosu na potrošačku košaricu”, zaključio je.

“Na sastanku 26. listopada koji je trajao 3,5 sata dogovorili smo se da se problemi riješe do kraja ove kalendarske godine. Dogovorili smo da natječaji u školama idu polovinom studenog, a natječaja nema. Dogovorili smo da nas pozovu početkom prosinca, nisu zvali iako smo već dva puta uputili dopis. Ne znam kako gledati na to kad budete izigrani, budete razočarani i povrijeđeni.

Oni nas ne uvažavaju kao socijalne partnere jer dopise nismo ni trebali slati jer smo se dogovorili da ćemo se opet sastati. Opet trebamo glas medija da nas čuju i pozovu dok je ostalo još nešto radnih dana pred praznike”, ogorčeno je stala pred kamere Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u HNŽ.

Hoće li proračunski korisnici izići na ulice?

“Mi smo već najavili štrajk upozorenja za 28. listopada, no dobili smo obećanje i odgodili smo to. Ako ne bude ništa rezultiralo plodom, idemo u prosvjede. Prvo idemo sa štrajkom upozorenja. Ako nas ne čuju, to može biti već sljedećeg tjedna”, zaključila je Čomić.

“Već prošli put smo izvršili anketu i članovi su se izjasnili da su za štrajk upozorenja. Članstvo je za da se štrajk održi, ako ne održe obećanje to će biti idući četvrtak 6. i 7. sat”, nadovezao se Josip Milić iz Sindikata srednjih škola.

“Sve što su kolege rekle, nemam što dodati. Mi tražimo povećanje plaća, životni standard raste, a Vlada ništa ne ispunjava što obećaju. Kod nas je 99,9% anketiranih kolega za štrajk, trebamo se samo dogovoriti o kojem se danu radi. Vlada definitivno ništa ne poduzima, tužbe ne isplaćuje, plaće ne povećava, a to je nama prioritet. Trebaju isplatiti sve s kamata, a novca imaju i u to sam uvjerena, samo nama ne daju. Tražimo povećanje plaća za 15%, naš stav je jasan”, oštro je nastupila zadnja među kolegama Karmela Petković, tajnica Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika.

Premijer Nevenko Herceg sindikaliste je sa sastanka od 26. listopada ispratio riječima “bit ćete zadovoljni onim što dogovorimo”. No, očito nije računao da mogu biti i nezadovoljni u slučaju da se oglušava na sastanke koji su bili dogovoreni početkom prosinca.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar