Vlada HNŽ-a putem suda zabranila štrajk zdravstvenih djelatnika. Hoće li nam zabraniti i disanje?

Vlada HNŽ-a putem suda zabranila štrajk zdravstvenih djelatnika. Hoće li nam zabraniti i disanje?

“Županijsko javno pravobraniteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije obavijestilo je danas kako je zaprimilo rješenje Županijskog suda u Mostaru od 11. 2. 2021. godine kojim je uvažena žalba, ukinuto prvostupanjsko rješenje od 29. 12. 2020. godine i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak. S obzirom na tu činjenicu, na snazi je Rješenje Općinskog suda u Mostaru od 14. 12. 2020. godine kojim je određena privremena mjera osiguranja i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u HNŽ. Privremena mjera ostaje na snazi dok sud u ponovnom postupku ne odluči drukčije”, priopćeno je iz županijske Vlade. Sindikat zdravstvenih radnika, odnosno njihov odvjetnički tim, odmah je reagirao na ovo priopćenje Vlade, govoreći kako još jednom obmanjuju javnost, ovaj put uvjeravajući da je sud zabranio provedbu štrajka.

 

“Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a to je potpuno izjednačenje koeficijenata, kao i u Kolektivnom ugovoru liječnika stomatologije i medicine”, poručio je Vuković, istaknuvši kako se generalni štrajk nastavlja

“Vlada HNŽ još jednom obmanjuje javnost uvjeravajući da je sud zabranio provedbu štrajka. Kao što se može vidjeti iz skeniranog Rješenja Županijskog suda u Mostaru broj: 58 ORs 225213 21 Rsž od 11.02.2021 godine, vidljivo je da je Županijski sud uvažio žalbu Vlade HNŽ-a i predmet vratio na ponovnu odlučivanje, uz obrazloženje da je nejasno što Vlada HNŽ-a zahtjeva odnosno da imaju oprečne stavove u svom prijedlogu.

S obzirom na to da se Vlada HNŽ pogrešno tumači rješenje Županijskog suda u Mostaru, prijedloga Vlade HNŽ-a koji je sam po sebi oprečan, kako navodi Županijski sud u Mostaru, istima ukazujemo da je na Zapisniku s rasprave privremena mjera stavljena van snage i da se ovdje odlučivalo o mjeri osiguranja. S obzirom na to da ne postoji odluka o mjeri osiguranja kojom se zabranjuje štrajk, odnosno da postoje Odluka u drugom predmetu da je mjera osiguranja – zabrane štrajka neosnovana, još jednom predlažemo Vladi HNŽ/K da prvo pročita Odluke suda.

Također, županijskoj Vladi savjetuju da zatraži mišljenje Federalnog ministarstva rada”, poručili su za Bljesak.info iz odvjetničkog tima Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar