Vladimir Putin posjetio Sloveniju

Vladimir Putin posjetio Sloveniju

Ruski predsjednik Vladimir Putin boravio je u Sloveniji. Na poziv slovenskog predsjednika Boruta Pahora uveličao je obilježavanje 100. godišnjice tragedije iz Prvoga svjetskoga rata na Vršiču. Za Moskvu je ovo radni posjet, za Ljubljanu komemorativni.

Putina su na ljubljanskom aerodromu Brnik dočekali visoki članovi ruskog veleposlanstva, uključujući veleposlanika, te predstavnici Pahorova kabineta i državni slovenski protokol.

Odmah nakon dolaska Putin se u koloni službenih vozila uputio autocestom prema Vršiču, gdje je uz odavanje počasti žrtvama I. svjetskog rata zajedno s Pahorom održao kraći govor. Komemoraciji kod tzv. ruske kapelice, drvene crkvice koja je podignuta u spomen na poginule ruske vojne zarobljenike, a posvećena je svetom Vladimiru, prisustvovalo je, uz stroge mjere sigurnosti, više od 2500 ljudi s pozivnicama, među njima i slovenski političari i gospodarstvenici koji su orijentirani na poslove u Ruskoj Federaciji.

“Od srca u svoje i u ime cijele Rusije zahvaljujem Sloveniji i svim Slovencima za sve što ste učinili da se očuva uspomena na žrtve rata, na to što nas sve povezuje, na sve što smo dali na oltar Prvog i Drugoga svjetskog rata. Rado bih još jednom ponovio – hvala, Slovenijo! U današnjim razgovorima s predsjednikom Pahorom zasigurno ćemo planirati i nove, obostrano korisne projekte u razvoju naših odnosa”, izjavio je Vladimir Putin.

“Svijet oko nas se mijenja. Čini se da rat i mir nemaju značenje kao nekoć. Svijet se suočava s novim oblicima nasilja. Više nije moguće povući čvrste, jasne, tradicionalne granice između rata i mira. Novi oblici suvremenog terorizma znače novu prijetnju sigurnosti i u društvima i državama koje smatramo mirnima i sigurnima”, poručio je Borut Pahor.

Odmah nakon komemoracije, vozila s Putinom i Pahorom vratila su se u Ljubljanu, gdje su na središnjem groblju Žale Putin i Pahor prisustvovali komemoraciji u spomen na ruske i sovjetske vojnike pale u Sloveniji u dva svjetska rata gdje su i otkrili spomenik vojnicima Crvene armije. Kolonadu od mramornih stupova, s imenima svih palih, financirala je Ruska Federacija.

Večer je bila rezervirana za ležernu šetnjom raskošnim parkom dvorca Brdo kod Kranja, a potom su predsjednici nasamo razgovarali. Borut Pahor prije pet godina ruskog je predsjednika nazvao osobnim prijateljem, a večeras mu je priredio svečanu večeru uz cijeli slovenski vrh i druge uglednike.

Putinov dolazak u vrijeme zategnutih odnosa nije dobro sjeo Bruxellesu i Washingtonu. A jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet izazvale su velike zastoje i gužve već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar