VLAHO: “Odgoj djece treba vratiti na tvorničke postavke, djeca su dezorijentirana”

VLAHO: “Odgoj djece treba vratiti na tvorničke postavke, djeca su dezorijentirana”

Problem je prvenstveno ovisnost, a ne izloženost djece nasilju ili seksualnom zlostavljanju na društvenim mrežama, mišljenja je Mirjana Vlaho, voditeljica radionice na temu ”Sigurnost na društvenim mrežama”, a koja je održana u ponedjeljak večer u Mostaru, piše bljesak.info.

Ipak, kako ističe Vlaho – problem treba promatrati u širem kontekstu odgoja djece danas, koji je po njezinom, kako kaže – sudu staromodne pedagoginje s velikim iskustvom – ”vrlo loš i treba ga vratiti na tvorničke postavke.”

”Pokvarili smo se”

”Ne postoji savjet koji može riješiti sve probleme, a koji su vezani uz odgoj djece, pa ni one koji su vezani uz Internet i tehnologije. Djeca su djeca, roditelji su roditelji, odnosno odrasli.” ”Pokvarili’ smo se negdje davno, pogubili. Djeci trebaju zdrave osnove za odgoj. To je postavljanje granica, vodstvo i to je najproblematičnija caka kod roditeljskih vještina, dakle postavljanje granica. Tu imamo ili previše autoritarne roditelje, ili previše popustljive, a nijedno ni drugo nije dobro za djecu. Djeca su nam dezorijentirana”, rekla je za Bljesak.info nekadašnja voditeljica Centra za djecu, mlade i obitelj SPES i Sigurne kuće MIRJAM, također koordinatorica programa kućne njege i inozemnih projekata te stručnjakinja s bogatim radnim iskustvom u radu s djecom i mladima.

Djeci je danas dostupno sve, necenzurirano, a roditelji, te bake i djedovi često nemaju uvid u to što djeca rade na Internetu.

”Mi danas imamo djecu koja tijekom noći ‘vise’ na igricama, po danu spavaju i neće da idu u školu. Djeca prerano koriste moderne tehnologije i ekrane. To znači da djetetu predškolske dobi ne treba mobitel. Osnovcu ne treba i-Phone koji košta nekoliko tisuća KM, a i dalje to dijete se ne zna samo probuditi kad mu je vrijeme za odlazak u školu, nego ga mama zove na taj isti i-Phone da mu kaže kako mora ići u školu”, rekla je za Bljesak.info Mirjana Vlaho.

Današnja djeca nisu pametnija

Iako roditelji nisu bili raspoloženi za razgovor s medijima, ipak, svojim prisustvom su pokazali da im je bitno znati i informirati se o svemu što može koristiti u nadzoru nad djecom u online svijetu. ”Potpuna je nebuloza da se kaže, kako su današnja djeca pametnija. Imam puno argumenata da nisu ništa pametnija od prethodnih generacija. Možda su vještiji s ovim tehnologijama. Ali koje su njihove stvarne sposobnosti, jesu li djeca danas osposobljena za život i koliko su osposbljena?”, postavila je pitanje voditeljica radionice.

“Stručnjaci kažu da nam djeca danas nisu osposobljena za budućnost, za život”, tvrdi Vlaho pozivajući se na izvore iz znanstvene literature.

Dijete ne zna reći ‘dobar dan’

”Pamet i sposobnost se mjere po nekim drugim kvalifikacijama i kriterijima, koje smo mi izgubili iz vida. Dijete ne zna reći dobar dan”, istaknula je voditeljica radionice. Radionicu u Mostaru organizirao je Centar za mlade i obitelj SPES u okviru projekta “Sigurnost na društvenim mrežama”, a namijenjena je svim roditeljima, bakama i djedovima.

Riječ je o radionici u kojoj su okupljeni imali priliku informirati se i prikupiti savjete za što bolji nadzor nad svojom djecom koja sve više vremena provode u online svijetu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar