Vlast nema odgovor na migrantsku krizu, sada imamo skoro 10.000 migranata, a uskoro ih stiže još 5.000

Vlast nema odgovor na migrantsku krizu, sada imamo skoro 10.000 migranata, a uskoro ih stiže još 5.000

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kritizirao je aktualnu vlast kazavši kako je očito nemaju odgovora na migrantsku krizu. Naglasio je da se u BiH može očekivati još oko 5.000 migranata, dok ih je sada u BiH skoro 10 tisuća.

“Dok aktualna vlast u Republici Srpskoj samo kuka nad ovako teškom situacijom, podsjećam da, dok je u Vijeću ministara BiH bio SDS, najveći ikada zabilježeni broj migranata nije prelazio 4.500, a već sada ih imamo blizu 10.000, što je uvećanje za 100 posto”, naglašava Šarović.

On dodaje da, dok je ministar sigurnosti BiH bio Dragan Mektić migranata uopće nije bilo u Republici Srpskoj, a sada imamo iz dana u dan drastične situacije s migrantima i ekscese u više gradova upravo u RS-u.

“Situacija će biti još gora jer trebamo pogledati što se događa preko granice, u Srbiji, gdje u Loznici i okolini imamo pobune i sigurno možemo očekivati novih 5.000 migranata koji će ući na naše područje”, rekao je predsjednik SDS-a.

Šarović je ponovio da vlast na razini Bosne i Hercegovine, a posebno predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, koji su ranije bili vrlo glasni u kritici prema SDS-u, konačno treba shvatiti da su oni sada najodgovorniji i da moraju iznaći odgovorajuća rješenja.

“Oni zaboravljaju da su već odavno vlast i da više nemaju koga kritizirati izuzev samih sebe i da konačno preuzmu odgovornost za ono što mjesecima propuštaju učiniti”, zaključio je Šarović.

Podsjetimo i da je prije nekoliko dana, agencija Evropske unije koja čuva granice 27 država ovog bloka upozorila na nagli skok ilegalnih migranata – u svibnju je zabilježeno oko 4.300 neovlaštenih prelazaka granice, što je skoro dvostruko više u odnosu na mjesec ranije.

Frontex ističe da je travanj bio mjesec s najmanje ilegalnih prelazaka i to objašnjavaju mjerama država koje su uvedene s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.

Ukupno, za prvih pet mjeseci ove godine registrirano je oko 31.600 ilegalnih migranata koji su ušli u EU. To je za šest posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

No, Frontex upozorava da je vidljiv trend gomilanja migranata i da je posebno za njih atraktivna „balkanska ruta”. Dok na pravcu od Turske prema Grčkoj, te Maroka ka Španjolskoj, kao i od Tunisa, preko Malte ka Italiji, sve više pada broj pokušaja prelaska, zapadni Balkan za migrante postaje najzanimljivija ruta.

Više od 50 posto migranata odličilo se na pokušaj ulaska u EU preko zapadnog Balkana, što je drastičan skok u odnosu na raniji period, ističu iz Frontexa.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar