VLAST U HNŽ: HDZ ne bježi ni od SDA ni od DF-a

VLAST U HNŽ: HDZ ne bježi ni od SDA ni od DF-a

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kako piše Avaz, u ponedjeljak su otpočeli prvi službeni pregovori u vezi formiranja izvršne vlasti. Tako je HDZ BiH , kao glavni pregovarač s najviše osvojenih mandata u Skupštini HNŽ ovaj proces otvorio s blokom koji predvodi SDP, a u kojem su predstavnici Demokratske fronte i Naroda i pravde.

Čelnici županijskih odbora HDZ-a BiH i SDP-a, Stjepan Bošković i Arman Zalihić suglasni su u tome da bi Vlada HNŽ trebala biti preslika Federalne vlade i Vijeća ministara BiH. Proces se privodi kraju “Nakon razgovora uz kavu koji duže traju, upriličen je i ovaj službeni dio i rekao bih da ovaj proces polako privodimo kraju. Postoje još neke stvari koje bi trebali brusiti unutar jednog i drugog koalicijskog potencijala i vrlo blizu smo dogovora”, rekao je Bošković novinarima nakon sastanka.

Iako bi, kazao je, bilo dobro da radi funkcioniranja i protočnosti izvršna vlast u HNŽ prati onu s viših razina, u HDZ-u BiH, naglasio je, ne isključuju ni SDA koja ima sedam zastupnika u Županijskoj skupštini, a ni DF, kao dio bloka sa SDP-om im više nije neprihvatljiv

“Razgovore ćemo nastaviti do petka, kada ćemo vidjeti koji je to koalicijski potencijal koji će ići u formiranje nove Vlade. Mi moramo razmišljati što je to za naš kanton najbolje i koji je to koalicijski potencijal koji moramo imati u potpori Vlade, jer, tražimo zajedničke stavove, a presedan je napravljen u ZDŽ i ne vidim razloga, ako bi se ostvarilo, da to bude i ovdje”, pojasnio je Bošković. HDZ sutra razgovara sa SDA Zalihić je kazao kako SDP u HNŽ ima dobre odnose s DF-om te da zajedno s NiP-om i dva HDZ-a imaju dvotrećinsku većinu za imenovanje Vlade HNŽ.

“Što se tiče SDP-a imamo jasne partnere, to su DF i NiP, a sa SDA nismo službeno razgovarali sa SDA, i to bi bilo neozbiljno”, rekao je on te potvrdio da, po tom pitanju, nije bilo uvjetovanja od HDZ-a.

“Složili smo se da trebamo novu Vladu i rješavati nagomilane probleme u Županiji”, dodao je Zalihić. Nakon ove runde razgovora, sutra će predstavnici ŽO HDZ-a BiH održati sastanak s predstavnicima ŽO SDA HNŽ. Podsjetimo, na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako “ćemo u idućih petnaest dana imati vlade u Središnjoj Bosni, HBŽ-u i HNŽ-u”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar