Vlast u HNŽ-u bez DF-a: Traži se novi partner

Vlast u HNŽ-u bez DF-a: Traži se novi partner

HDZ BiH i SDA će u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, najvjerojatnije, formirati manjinsku vladu, poručeno je nakon sastanka koalicijskih partnera, kojeg su predstavnici DF-a, nakon skoro tri sata pregovora, napustili.

Kako je nakon sastanka izjavio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, Rafael Gagro, ''iscrpljene su sve mogućnosti i prijedlozi u vezi formiranja izvršne vlasti''.

Dodao je kako predstavnici DF-a nisu htjeli odustati od dvije ministarske pozicije, što je njihov stav od prvog dana.
''Oni imaju dva zastupnika u Skupštini, SDA sedam, a mi 11. Zadnja poruka DF-a je bila da neće prihvatiti prijedlog da HDZ dobije šest pozicija, SDA pet, a oni jednu, kako su to predložili iz SDA i što je za nas prihvatljivo. Stoga, prijedlog SDA je bio da nađu novog partnera, što smo mi smo prihvatili kako bi, napokon, imali Vladu'', rekao je Gagro.

Predsjednik Županijeskog odbora SDA, Salko Sokolović, rekao je kako su iz DF-a tražili dvije pozicije iz bošnjačke kvote u čemu su, naglasio je, bili kategorični.

''Smatrali smo DF multietničkom političkom strankom, ali su ono, evo, čini se, pokazali pravo lice da su bošnjačka, a ne multietnička stranka kako se predstavljaju u javnosti. Sada je potrebno da što prije pronađemo unutar Skupštine HNŽ-a ili partnere ili "ruke" da imamo Vladu'', rekao je novinarima nakon sastanka Solkolović te dodao kako je nakon ovoga izvjesnije da SDA i HDZ formiraju manjinsku, ali je napomenuo kako su DF-u dali rok do ponedjeljka da ih informiraju o tome hoće li prihvatiti njihove stavove ili će, pak, više neće biti dio koalicije.
bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar