Vlasti iz RS-a opet po starom, narikanje, kukanje, pozivi na jedinstvo svih Srba

Vlasti iz RS-a opet po starom, narikanje, kukanje, pozivi na jedinstvo svih Srba

Povodom odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da obustavi primjenu Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske oglasili su se gotovi svi najviši dužnosnici iz vlasti tog entiteta i to da bi ‘osuli drvlje i kamenje’ na OHR i međunarodnu zajednicu. Terminologija i vokabular su isti kao i do sada – narikanje, kukanje, pozivi na jedinstvo svih Srba.

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

Tako član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik navodi kako nije on problem, već što se određeni krugovi nisu pomirili da RS postoji.

– Sve što sam ranije govorio o Schmidtumislim i dalje – on je osoba bez legaliteta i legitimiteta za funkciju na kojoj se predstavlja, i kao takav nije kvalificiran da se miješa u unutarnja pitanja BiH. I da je po Dejtonskom sporazumu predviđenim procedurama došao u BiH, a nije, to što je uradio predstavlja kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglasio je Dodik.

Više nego jasno kaže kako je Schmidtova odluka nije ništa drugo do nedemokratski i neeuropski čin u 21. stoljeću.

Pozivi na jedinstvo

Ponavlja kako je politička kriza u BiH velika, ali njeni korijeni nisu u RS-u koja traži svoja prava koja tisuću kilometara dalje najnormalnije ostvaruju žitelji države iz koje dolazi Schmidt.

Dodaje kako RS i srpski narod imaju svoje demokratske procedure i svoje izabrane predstavnike i nitko problem u BiH neće riješiti na ovaj način. Smatra kako je sada potpuno jasno da nije problem Dodik, već je problem što se određeni krugovi nisu pomirili da RS postoji i postojat će.

“Ne napadaju oni RS zbog Dodika, već Dodika zbog RS-a. Problem je u sarajevskoj političkoj eliti koja misli da može srpskom i hrvatskom narodu nametnuti unitarizam. To je nemoguće. Ne samo zato što mi poviješću imamo pravo na naše postojanje ovdje već na to demokratski ne pristajemo, rekao je Dodik.

Mišljenja je da sve dok je Zapad uz sarajevsku političku elitu ono što ostaje RS-u jeste sloga među srpskim političkim predstavnicima i sloga među Srbima uopće.

“Ponovo ću učiniti sve da okupim srpske političke predstavnike i da zajedno pošaljemo poruku da su ovakve stvari za nas neprihvatljive, osim ako Schmidt misli da ovim utiče na politička zbivanja u predizbornoj godini. Ako mu je to namjera, onda bih mu samo mogao reći da će srpski narod znati ocijenititko štiti njegova prava na postojanje i opstanak, na isti način kako bi to znao i njegov bavarski”, poručio je Dodik.

Neće prihvatiti odluku

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH i također kadar SNSD-a Zoran Tegeltija kaže kako je odluka Schmidta presedan koji nitko u RS nije spreman prihvatiti. Mišljenja je da to neće proći ali i kako razumije Schmidtove ‘strahove od političkog Sarajeva koje je tražilo da poništi zakon ili ide kući’.

“Siguran sam da ni vlast ni oporba neće prihvatiti odluku Schmidta. U RS-u će biti dovoljno snage i hrabrosti da se suprotstave Schmidtu”, istakao je Tegeltija.

Istaknuo je i kako je protiv sankcija bilo kome, komentirajući posljednje koje je Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović uvelo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Situacija u kojoj Narodna skupština RS-a donese određenu odluku, pa vi od predsjednika RS-a tražite da ne potpiše tu odluku je ništa drugo nego miješanje u unutarnja pitanja, rekao je optužujući međunarodnu zajednicu da želi predsjednika RS-a koji neće biti faktor kohezije u društvu i zaključujući kako RS ne može sebi da dozvoli da izabere takvog pojedinca, niti će dozvoliti da zakoni RS-a ne stupaju na snagu, bez obzira tko se nalazio sa druge strane.

Jasno je, rekao je Tegeltija, da politika očuvanja Daytona i jačana institucija RS-a ima podršku u narodu, što u ovom trenutku ne odgovara oporbi koja na ovaj način pokušava da eliminira pojedine aktere. Od samog imenovanja na poziciju koju obavlja, kaže, nastojao je da ne komentira određene političke teme, stavove političkih lidera koji nisu striktno u domenu rada Vijeća ministara, ali su ga posljednja događanja ‘primorala da reagira i kaže da je ovo što se sada dešava prešlo sve granice normalnog ponašanja i domaćih aktera i predstavnika međunarodne zajednice’.

Posebna vrsta licemjerja

Povodom odluke  visokog predstavnikapredsjednik Vlade Radovan Višković ističe da se radi o brutalnom napadu na legitimno pravo RS-a da donosi i usvaja zakone na svojoj teritoriji.

– Predlaganjem, a poslije toga i usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini, RS samo potvrđuje ono što je zapisano u Daytonu, da je nepokretna imovina na teritoriji RS-a njeno vlasništvo, a ne BiH, na koje se sada nelegalno pokušava prenijeti to pravo, navodi Višković. Tvrdi kako je posljednja odluka nelegalno izabranog visokog predstavnika međunarodna zajednice predstavlja uvertiru u otvoreno miješanje u rad Ustavnog suda BiH, koji je u više navrata do sada pokazao da nije imun na pritiske stranog faktora.

– Posebno vrsta licemjerja i u tome što se tvrdi da se, usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, navodno ‘narušava pravna sigurnost i investicijsko okruženje’. Naprotiv, upravo se ovakvim, nelegalnim odlukama nelegalno postavljenih stranaca, rastjeruju investitori i uvodi potpuna pravna nestabilnost, zaključio jeVišković.

Nešić: Nedemokratski potez Schmidta

Nedemokratski i antidejtonski potez ChristianaSchmidtazahtijeva jedinstven odgovor svih političkih stranaka iz RS-a, i vlasti i oporbe, jer je u pitanju opstanak RS-s i očuvanje njene dejtonske pozicije, poručio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

– Čak ni Paddy Ashdownu nije padalo na pamet da šume, rijeke, poljoprivredno i šumsko zemljište proglasi imovinom BiH. Na stranici OHR-a nalazi se spisak državne imovine BiH koju je popisao OHR, a koja obuhvata imovinu dobivenu sukcesijom i imovinu čiji je titular bila Socijalistička Republika BiH. Za tu imovinu postoji pravno uporište da se tretira kao imovina BiH, ali za poljoprivredno i šumsko zemljište, rijeke i šume nema uporišta ni u Ustavu BiH, ni u Dejtonskom sporazumu, niti i u jednom međunarodnom pravnom aktu koji je potpisala BiH, istaknuo je Nešić.

Upozorio da bez jedinstva neće biti ni RS-a.

Borenović: Bilo kakvo nametanje nije dobro, ali vlast ne želi riješiti problem

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentirao je za Klix.ba odluku Schmidta.

– Moj stav je dobro poznat, bilo kakvo nametanje odluka mimo institucija u ovoj zemlji nije dobro, ne doprinosi stabilizaciji unutarnjih prilika. Uvijek su nametnute odluke visokih predstavnika, pa i ova Schmidtova, prostor da dodatne tenzije, različita tumačenja, izjavio je.

Kaže da s jedne strane takve odluke izazivaju osudu, a sa druge podršku

“Otvoreno pitanje reguliranja imovine predugo traje i rezultat je slabosti vladajućih struktura, ali i nečinjenja za rješavanje ovog pitanja kroz domaće institucije. Iste strukture su još davne 2012. godine potpisale sporazum kojim je definirano rješavanja imovine kroz teritorijalno funkcionalni princip u Parlamentarnoj skupštini BiH i od tada sve stoji”, naveo je.

Dodaje kako ima osjećaj da je već tada, nakon nekoliko mjeseci ‘povučena ručna’ od tadašnjih, koje su i danas aktuelne, vladajućih bošnjačkih elita.

“Kao da vlast SNSD-SDA-HDZ ne želi ovaj problem riješiti, kao da želi da ima potencijalnu kriznu situaciju i da joj međunarodna politička intervencija odgovora nametanjem odluka. I onda ne treba čuditi da su institucije slabe, trome, kilave jer to zaista odgovara vladajućim strukturama i onima koji ne žele ozbiljan napredak, vladavinu zakona i punu primjenu evropskih standarda. Društvo je korumpirano, narod odlazi, konflikti postaju sve dominantniji, a realnost je jedna, ustavna struktura koja je definirala nadležnosti i odgovornosti svakog razini vlasti i RS-a i Federacije i institucija BiH i umjesto da izabrani predstavnici vlasti rješavaju goruće životne probleme građana one uživaju u produciranju kriza koje periodično eskaliraju i ovakvim nametnutim odlukama”, zaključio je.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar