Vodeći političari bez protukandidata – Samo ih smrt može skloniti sa stranačkog vrha!

Vodeći političari bez protukandidata – Samo ih smrt može skloniti sa stranačkog vrha!

SARAJEVO – Krajem narednog tjedna, kongrese će u istom danu održati tri velike političke stranke. Zanimljivo je da nijedan od lidera gotovo da nema ozbiljnog protukandidata.

Hrvatska demokratska zajednica BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Savez za bolju budućnost, održat će kongrese u istom danu, 25. travnja, u tri bh. grada. Drugi redovni kongres Saveza za bolju budućnost održat će se u BKC-u u Tuzli.

Omer Čevra, glasnogovornik SBB-a, kazao je za TV1 da će na Kongresu sudjelovati 350 delegata ili preciznije 210 kandidata koji su se kandidirali za razne organe stranke, od čega će se 88 birati u Glavni odbor. Što se tiče predsjednika stranke, osam županijskih organizacija je već kandidiralo Fahrudina Radončića za predsjednika i još uvijek pristižu kandidature za tu funkciju. Po svemu sudeći, Radončić će biti jedini kandidat za predsjednika SBB-a, navodi Slobodna Bosna.

Istog dana u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru bit će održan dvanaesti po redu Sabor HDZ-a BiH. Predsjedništvo ove stranke jednoglasno je podržalo Dragana Čovića za predsjednika stranke u idućem mandatu.

SNSD će svoj peti po redu Izborni Sabor održati u Istočnom Sarajevu, a osim članova najužeg partijskog vodstva, sabor će izabrati i novog stranačkog šefa. Za tu dužnost do sada je kandidiran samo aktualni lider Milorad Dodik.

Izbornu skupštinu će u narednih mjesec dana održati SDS, a krajem svibnja održat će se i Kongres SDA na kojem bi ova stranka konačno trebala dobiti predsjednika, bez kojeg je ostala nakon smrti Sulejmana Tihića prošle godine. Jedini kandidat za sada je aktualni zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović.

Zanimljivo je da nijedan od lidera gotovo nema ozbiljnog protukandidata. Milorad Dodik na čelu je SNSD-a od osnivanja 1996. godine, Dragan Čović vodi HDZ od 2005., a godinu kasnije Mladen Bosić postao je predsjednik SDS-a. Fahrudin Radončić na čelu je SBB-a od osnivanja 2009. godine. Bakir Izetbegović će u svibnju najvjerojatnije sa zamjeničke biti izabran na predsjedničku poziciju, za koju se kandidirao i 2009. ali je tada izgubio utrku od Sulejmana Tihića. Jedino će se Bosiću suprotstaviti gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, no Bosić je uvjerljivi favorit.
dnevno.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar