Vojnici iz Sjeverne Koreje bi trebali stiću u Ukrajinu

Vojnici iz Sjeverne Koreje bi trebali stiću u Ukrajinu

Već idućeg mjeseca na tlo Ukrajine trebali bi stići sjevernokorejski vojnici kako bi pokazali potporu Rusiji u ratu, najavio je ovoga tjedna Pjongjang, svega nekoliko dana nakon posjeta ruskog čelnika Vladimira Putina prijestolnici Sjeverne Koreje.

Dvije zemlje su tom prilikom potpisale i sporazum kojim se obvezuju na međusobnu vojnu pomoć u slučajevima rata ili invazije na njihove zemlje, što je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un iskoristio kako bi trupe poslao u Europu. Sjevernokorejski vojnici trebali bi stići u pomoć Rusima u Donjecku, i to već u srpnju, prenosi Večernji list.

Dosad je već Sjeverna Koreja Rusiji pomogla s gotovo dva milijuna komada streljiva, raketama za nekoliko raketnih sustava, a navodno i nekoliko balističkih projektila. Unatoč već dobro poznatoj suradnji ovih dvaju čelnika, slanje vojnika bit će novi korak zbog kojih su se i stručnjaci zapitali – znači li to i moguću eskalaciju sukoba?

Odlazak vojnika – sigurna smrt?

”Da sam na mjestu rukovodstva vojnog osoblja Sjeverne Koreje, preispitivao svoje odluke o slanju svojih snaga kao topovskog mesa u ilegalnom ratu protiv Ukrajine – vidjeli smo vrste gubitaka koje ruske snage imaju – već je prokomentirao glasnogovornik Pentagona Pat Ryder kada su ga novinari upitali znači li odlazak vojnika i njihovu sigurnu smrt”, a prenosi Kyiv Post.

Međutim, problem je puno veći – ovakva suradnja Rusije i Sjeverne Koreje otvara na mala vrata mogućnost i Kine da izbjegne sankcije, a da svejedno pomogne Moskvi u sukobu u Ukrajini. Upravo to objasnio je bivši ruski član parlamenta Ilya Ponomarev za britanski Daily Express.

”Sjeverna Koreja jedan je od ključnih ruskih partnera, a razlog zbog kojeg su postali takvim partnerom leži u tome što oni djeluju kao most između Kine i Rusije. Zapravo su svu vojnu opremu koja se isporučuje iz Sjeverne Koreje za Sjevernokorejce razvili Kinezi. Kina je oprezna da ne naiđe na sekundarne sankcije SAD-a, ali Sjeverna Koreja nije u opasnosti. Dakle, nema problema za Kineze da pomognu Sjevernokorejcima, a zatim i Sjevernokorejcima da trguju s Rusijom i da od toga imaju koristi i financijski i u smislu vojnog razvoja”, objasnio je.

Foto: KCNA/Reuters

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar