VRŠNJAČKO NASILJE: Stižu ljetovanja i ekskurzije, trebaju li roditelji brinuti

VRŠNJAČKO NASILJE: Stižu ljetovanja i ekskurzije, trebaju li roditelji brinuti

Trebaju li roditelji brinuti, mogu li mladi sigurno putovati? Dok se čekaju konkretnije promjene,  imamo situaciju kakvu imamo. Vršnjačko nasilje je u porastu. To pokazuje napad na dvojicu maloljetnih sportaša Atletskog kluba Sarajevo u Crnoj Gori koji su došli na pripreme, a  na putu do prodavnice, pretukla su ih petorica vršnjaka.

Djeca koja trpe nasilje vršnjaka osjećaju se tjeskobno. Pored sigurnog školskog okruženja veliki utjecaj na prevenciju imaju pozitivni roditeljski modeli ponašanja. Pred nama je vrijeme ljetovanja, školskih  ekskurzija, a ovakav trend u društvu izaziva strah kod roditelja.

“To se dešava svugdje, pogotovo na Balkanu ovdje gdje su te nacionalne tenzije. To je stvarno strašno i zabrinjavajuće, u svakom slučaju, zabrinjavajuće”, “Mislim da je sve do roditelja”, Svako normalan je protiv toga, ali nije mi jasno da mlađe generacije toliko mržnje u sebi imaju”, kazali su nam građani.

Roditelji u ranoj fazi odrastanja djeteta igraju ključnu ulogu

Stručnjaci ističu da djeca moraju znati da ovakvi postupci neće proći nekažnjeno.

“Kvalitetno provoditi vrijeme sa djecom, pričati s njima o svim temama i stvoriti povjerenje kod njih da  oni kažu sve ono sto ih muči, nego da nam se djeca zatvaraju. Mi imamo nažalost brojnu djecu koja u tišini pate, jako se teško otvaraju. Njima treba dugotrajan proces da bi nešto kazali o sebi i spojili te probleme da bi im se pomoglo”, pojasnila je Samela Alagić, pedagogica u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.

Pomoć je, kažu, potrebna hitno kao i sistemski pristup problemu

“Ovo je za zabrinutost zbog toga što očito u Crnoj Gori ne postoje adekvatni načini prepoznavanja djece u riziku, u osnovnim i srednjim školama. Takva ponašanja je moguće prepoznati u najranijoj fazi. Ono što je bitno je ne da ih strogo kaznimo, jer to ovom dječaku ne znači ništa, već mi moramo imati efikasan, promptan rezultat. Već sutra neko u školi mora s njim početi raditi i da taj sistem odgojnih preporuka njemu praktično okupira dan”, naveo je profesor Edo Muratbegović sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Mnoge zabrinjava ravnodušnost jednog od napadača koji je prepričavao u svom videosnimku na društvenim mrežama kakve povrede su zadobili vršnjaci koje su napali u Baru, uz nadu da će izaći bez sankcija i posljedica.

“Ono što mene zabrinjava je hoće li on imati stvarno adekvatnu stručnu pomoć nakon ovoga jer ta njegova ravnodušnost i sam čin koji je on uradio zajedno sa kolegama zahtijeva zaista da se zajednica zabrine u kakve nam ljude mladi izrastaju”, navela je pedagogica Samela Alagić.

Stotine maloljetnih delinkvenata procesuirano je u Crnoj Gori posljednjih godina. Maloljetnička delikvencija je u porastu isto kao i u Bosni i Hercegovini. Institucije nisu pronašle adekvatno rješenje za ovaj veliki problem.

Foto: Envato

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar