Vrtići i škole u FBiH stupaju u štrajk upozorenja

Vrtići i škole u FBiH stupaju u štrajk upozorenja

Sindikati osnovnog obrazovanja i odgoja te srednjeg i visokog obrazovanja donijeli su odluke o organiziranju štrajka upozorenja u svim predškolskim ustanovama te osnovnim i srednjim školama na području FBiH  16. rujna od 11 do 13 sati.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture BiH Đevad Hadžić kazali su danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu da je glavni razlog organiziranja štrajka solidarnost s kolegama iz Unsko-sanske županije koji su već dva tjedna u generalnom štrajku u nastojanju ostvarivanja svojih prava iz radnog odnosa.

Egzistencijalni problemi

Šatorović je istaknuo kako njihove kolege u USŽ nisu dobili plaću dva mjeseca, regres za 2014. godinu, a određene naknadne kasne i tri godine. Prema tome, prosvjetni radnici iz USŽ-a traže isplatu plaća i naknada, depolitizaciju obrazovanja, ukidanje opisnog ocjenjivanja i prebacivanje obrazovnog sustava na razinu FBiH.

– Želimo da kroz ovaj štrajk riješimo probleme egzistencijalne prirode i ukažemo na sve probleme obrazovnog sustava.

Iskoristit ćemo štrajk i da pozovemo Federalno ministarstvo obrazovanja, Vladu FBiH i županijska ministarstva obrazovanja da počnemo pregovore o kolektivnom ugovoru i dogovorimo cijenu rada koja neće pogađati dostojanstvo radnika, već će omogućiti normalnu egzistenciju, rekao je Šatorović.

Iako svi znamo u kakvom nam je stanju prosvjeta u cijeloj zemlji, koje sve egzistencijalne probleme imaju prosvjetni radnici, a željeli bi biti “zemlja znanja”, jedna stvar kod cijele priče ipak sigurno neće imati konsenzus, a to je prebacivanje obrazovnog sustava na razinu FBiH. S obzirom na situaciju u kojoj su Hrvati kao najmalobrojniji narod godinama majorizirani i marginalizirani, jedina zaštita koju u ovakvom nakaradnom ustavnom uređenju zemlje mogu imati je to što je obrazovanje na županijskoj razini. S obzirom kako su jezik, povijest i kultura ključni elementi opstojnosti kao nacije, bilo bi iluzorno da se u ovakvom stanju političkog nepovjerenja, svađa i podmetanja pristane, da se obrazovni sustav prebaci na federalnu razinu.

Solidarnost

Đevad Hadžić, predsjednik Glavnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, naglasio je kako je štrajk jasan pokazatelj da sindikati obrazovanja u BiH pokazuju jedinstvo i snagu te da se bore za obrazovni sustav.

– U obrazovanje se mora ulagati i socijalni dijalog nema alternativu. Kolege iz USŽ-a su bile prisiljene na ovaj štrajk jer im je ugrožena egzistencija, poručio je Hadžić. Oba sindikata obrazovanja u BiH uputila su poziv svojim članovima da poštuju odluku o štrajku upozorenja i pruže podršku ugroženim kolegama iz USŽ-a.  Napomenimo i to kako je sindikalistima stigla i podrška iz regije. Pisma podrške poslali su sindikati obrazovanja iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore u kojima se osuđuje situacija u koju su dovedeni uposlenici vrtića i škola u USŽ-u te apeliraju na hitno rješavanje tog problema.
bljesak.info
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar