VS ARABELLA – Pjevamo vama na čast, a nama na ponos

Vokalna skupina Arabella okuplja mlade djevojke i žene kojima je zajednička ljubav prema glazbi. Trenutno ih je u skupini sedam.

Grupa je osnovana 2012. godine. Za razliku od onih koji bavljenjem glazbom žele očuvati narodnu ili tradicijsku glazbenu kulturu, Arabella je usmjerena nekim novijim glazbenim oblicima.

Prvi put su nastupili 17.3.2012. godine na predstavljanju knjige Abeceda života, a za prvu pjesmu su odabrali, obradili i napisali vlastiti tekst skladbe Leonarda Cohena  „Hallelujah“.

Kasnije su počeli  i s obradama klapskih pjesama, a u svoj repertoar lagano unose i dašak Bosne, kroz obradu stiliziranih bosanskohercegovačkih pjesama. Tu je i moderna glazba, kao soul i obrada domaćih pop pjesama.

Voditeljica skupine, profesorica glazbe Sonja Jozić kaže da su ime Arabella dobile sasvim slučajno, po drugom imenu jedne njihove članice.

– Arabella je izvorna njemačka riječ, a znači ponos, čast, tako da je  to odredilo i naš moto za publiku „Pjevamo vama na čast, a nama na ponos“, pojašnjava Sonja.

U dvije godine postojanja Arabella je imala preko 30 nastupa na različitim manifestacijama i ističu kako su  posebno  ponosne na humanitarne nastupe, dok se na mnoge pozive nažalost nisu mogle ni odazvati zbog poslovnih obveza.
Arabelle njeguju i duhovnu glazbu, tako da budućim mladencima nude mogućnost pjevanja na vjenčanjima.

– Probe održavamo jednom tjedno, kaže Sonja, a kada imamo nastupe sastajemo se i češće. Najčešće probamo u prostorijama Franjevačkog samostana na Šćitu, na čemu smo posebno zahvalni ramskom gvardijanu fra Tomislavu Brkoviću, dodaje Sonja.

Govoreći o planovima Sonja ističe da razmišljaju o izdavanju CD-a, ako to mogućnosti budu dozvoljavale.

– A do tada ćemo nastaviti pjevati i uživati u zajedničkom okupljanju, druženju i pjesmi, koja nas je i okupila, poručila je na kraju Sonja.

Poželimo da njihova pjesma traje što duže na zadovoljstvo svih nas, jer kao što je rekao Niče „Život bez pjesme bio bi pogreška“.
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar