Washington Post upozorava: U BiH formirane ruske paravojne formacije

Washington Post upozorava: U BiH formirane ruske paravojne formacije

Američki list Washington Post upozorio je ovog tjedna na ozbiljnost formiranja, kako navode, paravojnih formacija u Bosni i Hercegovini koje dolaze iz Rusije, naglašavajući da su takve informacije potvrdili bh. dužnosnici. Ovakve aktivnosti list u analizi upoređuje s pojedinim slučajevima u zemljama u kojima Rusija ima svoj interes, ali uz isticanje da se radi o manjim skupinama u inače mirnim zemljama.

”Daleko ozbiljniji je slučaj u BiH gdje su ruski obučeni plaćenici navodno osnovali paravojnu grupaciju koja bi trebala biti na usluzi srpskom separatističkom lideru (op.a. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske)”, istaknuto je u tom članku. Nadalje su izdvojili izjavu bivšeg bh. ministra energetike koji je kazao za Guardianu da je to dio veće promjene u međunarodnom poretku, dodajući da su Rusi odlučili iskoristiti svoj utjecaj na Balkanu da bi ”ponovno pokrenuli sukob u BiH”.

Washington Post ocjenjuje da bi bilo moguće odbaciti ove slučajeve kao izolirane i nevažne da nije poznata činjenica koja govori o tome da Rusija ima povijest korištenja paravojnih formacija uz dezinformiranje javnosti, podmićivanje i druge taktike s ciljem destabiliziranja susjednih zemalja. Kao primjer su naveli okupaciju Krima u Ukrajini kada je Rusija tamo uputila vojnike bez službene ruske uniforme, a postoje i stariji primjeri kao što je pojavljivanje naoružanih lokalnih skupina koje su prethodno obučene u Sovjetskom Savezu i bile su dio onoga što je omogućilo sovjetizaciju srednje Europe još od 1945. godine.

”Ovome bi smo se možda nasmijali da je 2015. godina, ali 2016. godine pokazalo se da je Rusija sposobna provesti čitavu kampanju dezinformacija čak i u Sjedinjenim Američkim Državama”, podsjeća Washington Post. No, kako zaključuju svijet je sada upoznat s ruskim kampanjama dezinformiranja koje su namijenjene za narušavanje demokracije i sijanje nepovjerenja u mnogim zapadnim zemljama.

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar