WHO za eksperimentalni lijek zbog epidemije ebole

WHO za eksperimentalni lijek zbog epidemije ebole

Tri vodeća svjetska stručnjaka za ebolu pozvala su da se oboljelima od ebole u Africi daju eksperimentalni lijekovi, dok traje epidemija te smrtonosne bolesti u trima afričkim državama.

Napominjući da je američkim humanitarcima koji su se zarazili u Liberiji dan neodobreni lijek prije nego što su evakuirani u SAD, stručnjaci među kojima i Peter Piot koji je otkrio ebolu 1976. rekao je da bi i zaraženi Afrikanci trebali dobiti istu šansu, piše Hina.

Piot, David Heymann i Jeremy Ferrar, svi utjecajni profesori infektologije i direktori u Londonskoj školi higijene i tropske medicine, Centra Chatham House za globalnu sigurnost zdravlja i zaklade Wellcome Trust kažu da se provode klinička istraživanja nekoliko antiviralnih lijekova, monoklonalnih antitijela i cjepiva za moguće liječenje ebole.

Afričkim vladama trebalo bi omogućiti da donesu informirani izbor hoće li ili neće koristiti te proizvode, primjerice radi zaštite zdravstvenih radnika koji su izloženi posebno visokom riziku zaraze, napisali su stručnjaci u zajedničkom priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), jedino tijelo s potrebnim međunarodnim autoritetom za odobrenje takvoga liječenja, mora u tome preuzeti veću ulogu, istaknuli su.

Gotovo 900 ljudi u Gvineji, Siera Leoneu i Liberiji umrlo je, a više od 1600 zaraženo od pojave virusa ebole u Gvineji u veljači.

bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar