Za hektar žita od 400 do 900 KM, za gorivo 100 KM po ha

Za hektar žita od 400 do 900 KM, za gorivo 100 KM po ha

Proljetna sjetva na prostoru BiH protječe u ozračju niza problema koji se iskazuju kroz još uvijek visoke cijene proizvodnje, ali i nepredvidive vremenske prilike koje uvjetuju svaki korak poljoprivrednika i zbog kojih je došlo do nužnih odgađanja.

Za razliku od protekle godine, ovoga proljeća situacija je djelomično bolja zbog nešto nižih cijena goriva i repromaterijala

Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine, za Večernji list kaže kako je u ovom trenutku vidljivo da sjetva kasni zbog vremenskih neprilika, a kakvi će biti rezultati, to je još uvijek rano za procijeniti.

No, dodaje kako je, unatoč padu cijena goriva i repromaterijala, došlo do kašnjenja u donošenju federalnih poticaja, a zbog svega su poljoprivrednici morali nabavljati repromaterijal onim čime su u tom trenutku raspolagali.

Sredstva

Uvidom u ovogodišnji program utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu”, utvrđenih ovogodišnjim federalnim proračunom, u iznosu od 164,000.000 KM, vidljivo je kako je bogatiji za 58 milijuna KM u odnosu na prošlogodišnji proračun.

U kontekstu sjetve posebno su važna sredstva koja su predviđena za žitarice i uljarice

A ove godine, za razliku od 2022., kada je bilo dostupno oko 9,6 milijuna maraka poticaja za žita i uljarice te ljekovito bilje, sada je osigurano 15,6 milijuna maraka za istu skupinu proizvoda (krušna žita, stočna žita, krmno bilje, uljarice, heljda i ljekovito i aromatično bilje). Za krušna žita osigurano je 6 milijuna maraka, a pritom je predviđena isplata po 900 maraka po hektaru zasijane površine te 100 maraka po hektaru kao dodatak za sjeme, mineralno gnojivo i gorivo.

Za stočna žita predviđena su 2 milijuna maraka, a pritom će se 500 maraka po hektaru izdvojiti za obrte i pravne osobe, 400 maraka po hektaru za fizičke osobe te 100 maraka po hektaru kao dodatak za sjeme, mineralno gnojivo i gorivo. Kada je riječ o krmnom bilju, u programu je osiguran iznos od 4 milijuna maraka (384 KM po hektaru za pravne osobe, 300 za fizičke osobe te 100 za gorivo i ostale stavke).

Uljarice su podržane s 3,4 milijuna maraka (po 700 KM za pravne i fizičke osobe te 100 maraka po hektaru za gorivo, gnojivo i sjemena), a slijedi heljda sa 70 tisuća maraka te ljekovito i aromatično bilje s 200 tisuća maraka.

Kako bi se ostvarilo pravo na poticaj, potrebno je zadovoljiti i kriterije

U kontekstu krušnih žita (pšenica i raž) klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 1 hektar, a maksimalno po kulturi 200 hektara krušnih žita u tijeku godine, a kada govorimo o stočnim žitima (stočni ječam, kukuruz, zob i tritikale) pravo se ostvaruje na minimalno 1 ha, za kukuruz na minimalno 2 ha, a maksimalno po kulturi 200 ha stočnih žita.

Krmno bilje

U kontekstu krmnih bilja na oranicama (silažni kukuruz, stočni grašak i grahorice, djetelinsko-travne smjese i djetelina) klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 2 ha, a maksimalno po kulturi 400 ha krmnog bilja tijekom godine.

Kod uljarica (uljana repica, suncokret i soja) klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 1 ha, a maksimalno po kulturi 250 ha uljarica tijekom godine, dok je za heljdu predviđeno ostvarivanje prava na poticaj za proizvodnju na minimalno 1 ha, a maksimalno 50 ha heljde tijekom godine.

Situacija kod ljekovitog i aromatičnog bilja (kamilica, menta, lavanda, ružmarin, smilje, lovor i dr.) je sljedeća – klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 1 ha, a maksimalno po kulturi 50 ha ljekovitog i aromatičnog bilja tijekom godine.

Izvor: Večernji list BIH

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar