Za izradu ramske nošnje treba vremena, ali kad se radi s ljubavlju ništa nije teško

Za izradu ramske nošnje treba vremena, ali kad se radi s ljubavlju ništa nije teško

RAMA – Mara Tučić iz sela Jaklići izradom narodnih nošnji čuva kulturnu baštinu i tradiciju pitomog ramskog kraja. Kaže kako joj je ljubav prema izradi narodnih nošnji prenijela majka koju je Mara još kao djevojčica gledala kako izrađuje nošnje tako da je zaljubljena u to od malih nogu.
Ljubav od malih nogu
Zapravo je njezina priča o narodnim nošnjama započela kada je bila 4. razred osnovne škole. Imala je svega 11 ili 12 godina kada je uz majku danonoćno sjedila i gledala kako vješto barata tkalačkim stanom.
“Poželjela sam i ja odmah da mogu tako, ali majka je kazala da se strpim i da gledam. Trudila sam se i uspjelo mi je, tako da sam samo par godina kasnije znala otkati prvi ramski ručnik. Kad sam vidjela da mi ide, počela sam se i intenzivnije time baviti, jer me to ispunjavalo”, priča Mara koja je po izradi prelijepih narodnih nošnji prepoznatljiva, ne samo u ramskom kraju, nego i šire.
Maru smo zatekli dok je u staroj obiteljskoj kući tkala ramsku košulju za sina Ivana koji će na blagdan Velike Gospe, na Šćitu, proslaviti mladu misu. Pokazuje nam upečatljivu vezenu borduru i šare na košulji.
“Za ovo treba puno vremena, ali ništa nije teško kada se radi s ljubavlju”, ističe ova Ramkinja kojoj je, kako reče, žao što se posljednjih godina, posebno u poslijeratno vrijeme sve to nekako ‘zabacilo’.
Nošnja ponovo u modi
“Prije ovog zadnjeg rata bilo je mnogo žena koje su nosile narodne nošnje. Poslije rata to se već lagano počelo zaboravljati. Skidala se nošnja i oblačila ova modernija garderoba. Bake su to i dalje nosale, a mi malo mlađe smo čuvale u svojim ormarima. Nakon toga se narod počeo pomalo zanimati za to, pa se pomalo počelo izvlačiti iz ormara što za krizmu, što za Gospojinu, nešto i za udaju… Evo, malo pomalo, ramska narodna nošnja se ponovno vraća ‘u modu’ pa gotovo da nema kuće u kojoj bar jedan član obitelji nema nošnju”, kaže Mara.
Mara nam je objasnila i od čega se sve sastoji ramska narodna nošnja.
“Ako se žena želi urediti treba joj cijeli komplet počevši od košulje i ćurdije. Na glavu ide bijela kapa, a ako je riječ o curi, na bijelu kapu stavlja fes s pletama, krpa, pobrnjik dok mlada žena stavlja počelicu umjesto fesa i ima drvo koje ide na bijelu kapu. Uz sve to idu nezaobilazni opanci”, objasnila je Mara dok muška narodna nošnja uključuje šarvale, tozluke, čarape i opanke, te košulju, amperiju, dva ručnika i pletenu kapu. Mara je na kraju dodala kako, na žalost, nitko u obitelji još uvijek nije pokazao zanimanje da nastavi njezinim stopama, ali Mara je za svakoga od članova napravila po jedan komplet kako bi od nje imali uspomenu.

dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing