Za mala i srednja poduzeća u BiH stiže 60 milijuna eura iz EU

Za mala i srednja poduzeća u BiH stiže 60 milijuna eura iz EU

"Mala i srednja poduzeća (MSP) predstavljaju pokretače ekonomije budućnosti i, kao takva, sadrže u sebi potencijal za rast. Moramo se naročito pouzdati u njih kako bismo smanjili veoma visoku nezaposlenost u ovoj zemlji", rekao je šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, na prezentaciji Fonda za podršku razvoju malih i srednjih poduzeća (ENEF) koja je održana danas u Sarajevu.

ENEF je komponenta Programa za razvoj poduzeća i inovacije Zapadnog Balkana (EDIF) za koji je EU sa svoje strane osigurala ukupno 60 milijuna eura. Ambasador Sorensen je istaknuo da je nezaposlenost mladih naročito veliki problem u Bosni i Hercegovini i da je, sa skoro 60 posto, ova stopa najgora u Europi.
"Nažalost, samo jedna od osam mladih osoba starosti 16–24 godine ima posao u BiH, u poređenju sa jednom od tri mlade osobe u EU", kazao je ambasador i dodao da prema izvještaju Svjetske banke Indikatori lakoće poslovanja BiH zauzima 131. mjesto na listi od ukupno 189 zemalja.

ENEF će podržati već postojeća mala i srednja poduzeća koja imaju visok potencijal za rast – ona koja su osnovana u regiji Zapadnog Balkana i ona koja će investirati u projekte u regiji. Fond će osigurati temeljni kapital za podršku razvoju i širenju. Službeno je registriran tek u veljači ove godine.
Fond je kreiran kako bi zadovoljio rastuću potražnju za financiranjem proširenja kapitala lokalnih malih i srednjih poduzeća. Pod pokroviteljstvom ENEF-a, poduzeća mogu dobiti financijska sredstva u iznosu od 1 milijun do 10 milijuna eura. Opći cilj je da se ojača bilans stanja malih i srednjih poduzeća i da se istovremeno osigura likvidnost koja je potrebna za rast.

Inicijalni investitori su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja će također upravljati fondom, Europski investicioni fond (EIF), Kreditna banka za obnovu (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW) i talijanska vlada. Europska investiciona banka (EIB) je partner u široj inicijativi, navedeno je u priopćenju iz izaslanstva EU u BiH.

Izvor: bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar