Za tjedan dana na moru minimalno dvije i pol plaće

Za tjedan dana na moru minimalno dvije i pol plaće

Ljetnje žege i porast žive u termometru znak su da je vrijeme za odmor i putovanja. Sezona godišnjih odmora je već krenula. Jedni muku muče kako otići na more i potrošiti što manje novca, dok drugi, ne pitajući za cijenu, traže destinacije gdje će provesti idealan godišnji odmor, piše vecernji.ba.

Ponude agencija

Turističke agencije nude niz aranžmana, od onih na Jadranskoj obali do egzotičnih zemalja, a odabir ovisi o “dubini džepa” svakog pojedinca. Za neke ljetovanje znači aktivan odmor, dok drugi preferiraju dugo spavanje i izležavanje na plaži. Jeste li spremni svoje idealno ljetovanje otplaćivati mjesecima nakon što se vratite s godišnjeg odmora, ili brižno planirate koliko novca možete potrošiti? Neki su već uštedjeli za odmor, a drugi će se umjereno zadužiti i rasporediti troškove. Tu su i kartice. One se mogu peglati, ali računajte i na visoke kamate.

Oni koji se, pak, odluče koji dan više kupati u Jadranskom moru, takvih je i više od polovine, moraju izdvojiti jednu prosječnu bh. plaću koja, prema najnovijim podacima, iznosi oko 830 maraka. Ako je vjerovati cijenama s poznatog online oglašivača smještaja, spomenuti iznos pokriva smještaj u prosječnom apartmanu za dvočlanu obitelj na Makarskoj rivijeri, dok bi četveročlana obitelj morala izdvojiti 1000 KM i više. Ove cijene vrijede za obitelj s dvoje djece u Makarskoj, relativno blizu plaži. Ako se želite počastiti u hotelu, za pet dana luksuza trebate izdvojiti čak 2400 KM. No, to je zasad samo privilegija manjine. Računica se odnosi na srpanj i kolovoz kada su cijene “otišle u nebo”. Neki su i u lipnju, a tako će biti i od kraja kolovoza, iskoristili nešto niže cijene.

No, to je tek smještaj. Dok su cijene hrane i pića u Neumu tek nešto više od onih na kontinentu, na hrvatskom dijelu primorja računajte na dodatnih tridesetak posto. Tako, recimo, na Hvaru espresso stoji četiri marke, jedan bečki odrezak čak 40 KM, a lignje 20. Ako se odlučite ići na Hvar, nemojte zaboraviti na trajekt koji za dvije osobe i automobil iznosi 140 KM, a ako se odlučite osvježiti hladnom Coca-Colom u splitskoj trajektnoj luci morate izdvojiti 3,5 KM. Dakle, osim pansiona, za sedam dana odmora, treba pojesti i sedamdesetak obroka, računajući svaki po 15 maraka, eto dodatne tisuće. Naravno, većina će to svojim rajčicama, slaninom i pršutom, ali i krumpirima i raštikom koje su ponijeli sa sobom prepoloviti. No, bilo kako bilo, računajte na dodatnih 500 KM. Naravno, u tom slučaju, domaćici će odmor proći u kuhanju i pranju. A kakav je to odmor ako se djeci ne kupi poneki sladoled, te vrući kukuruz ili ohlađena lubenica i slatke smokve. Samo svaki dan po sedamdesetak kuna, za tjedan dana ode još 500 kuna, dakle 130 maraka. Odmor ne bi bio to ako se barem jednu večer ne ode u restoran. Opustite li se samo malo, večera će vas stajati tisuću kuna, dakle, još 250 maraka. No, treba i stići u odmaralište, bilo osobnim automobilom ili autobusom, računajte na još jednu stotku. Da zbrojimo, pansion, hrana i piće, te “luksuz”, stajat će vas za tjedan dana minimalno 1980 KM, dvije i pol prosječne plaće.

Godišnji u vlastitom gradu

Neki građani BiH, posebice oni bliže Jadranu, odlučuju svoje godišnje odmore provoditi u svom gradu, ili na jednodnevnim izletima na Jadranskoj obali. U tom slučaju, računajući da u hladnjaku nosite pivo i sokove te pečeno pile, trošak je gorivo i poneko piće i sladoled. No, naoružajte se i strpljenjem jer ponekad morate sate provesti znojeći se na granici.

Oni koji si ne mogu priuštiti ljetovanje na bilo kojoj od spomenutih destinacija, kutak za sunčanje i odmor mogu pronaći na gradskim bazenima. Ako idete na gradski bazen u Mostaru ili Širokom Brijegu, Međugorju i drugim, dnevni ulaz za odraslu osobu iznosi oko 5 KM, za djecu 3. 
pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar