• Zabrana pušenja uskoro stupa na snagu, ugostitelji u općini Prozor-Rama se pripremaju
  • Zabrana pušenja uskoro stupa na snagu, ugostitelji u općini Prozor-Rama se pripremaju

Zabrana pušenja uskoro stupa na snagu, ugostitelji u općini Prozor-Rama se pripremaju

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će se primjenjivati od 20. svibnja 2023. godine.

Mnogi ugostitelji diljem zemlje negoduju zbog zakona, jer kažu kako će u značajnoj mjeri smanjiti promet. Na udaru su posebno vlasnici manjih ugostiteljskih objekata kojima preostaje jedino u cijelom prostoru zabraniti pušenje, jer ga ne mogu odvojiti za pušače i nepušače.

“Pročitali smo tekst zakona i upoznali se sa situacijom. Sigurno da će svima biti malo neobično ispočetka, gledajući druge zemlje i kako je tamo išlo sve svojim tijekom, tako će i kod nas. Ispočetka će sigurno biti malo problem”, govori za Ramski Vjesnik ramski ugostitelj Marinko Spahić.

Lokal koji vodi sa suradnicima je srećom u kategoriji većih lokala, pa ga brige vlasnika manjih ugostiteljskih objekata nisu zatekle. “Definitivno ćemo napraviti prostore za pušače i nepušače. Nadam se da će i gosti to poštovati, iako će mislim svima biti neobično”, govori Spahić te dodaje kako je kroz sličnu situaciju prolazio kao radnik u inozemstvu.

“Već sam upućen s tim kako sam radio u Austriji. Radio sam u restoranu koji je morao uvesti prostor za pušače i nepušače”, govori Spahić, a kada je u pitanju temperament domaćih ljubitelja duhanskih proizvoda ovaj ugostitelj kaže: “Pa, mislim kada se svima uvede nešto, kada je nešto organizirano, neće biti problema.”

Propisane kazne su, smatra Spahić, previsoke, ali dodaje: “Smatram da jesu, ali svima su propisane jednako, nema izuzetaka. Svima nam je u interesu poštovati zakon, kako ne bismo jedni zbog drugih plaćali kazne.”

Zakon je u oba doma Parlamenta FBiH usvojen 27. travnja prošle godine, a u Službenim novinama je objavljen 20. svibnja 2022. godine.

Zakon propisuje da će pušenje biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu kao i privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Cjelovit tekst pročitajte na sljedećem linku: ZAKON 

O tome da će se na dolazeći zakon trebati naviknuti mišljenja je i ugostitelj Jozo Meštrović. “Na posao će se svakako odraziti, ali ipak pozdravljam odluku, jer je u pitanju i zdravlje. Nisam se još detaljno upoznao s propisima, ali vjerojatno ćemo ići u pregrađivanje prostora za pušače i nepušače”, kazao je Meštrović za Ramski Vjesnik.

Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno te u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja te tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”.

Ustanove, poduzeća i druga pravna lica dužni su svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona.

U prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

Za osobe koje ne budu poštovale zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostoriju.

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U posebno određenim prostorijama ili ograđenim prostorima za pušenje mora biti osigurana zaštita nepušača od izloženosti duhanskom dimu, putem osiguranja potpune fizičke odvojenosti prostora za pušenje i uz adekvatne ventilacijske sustave.

Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta, određuje se pravilnikom objekta

Kada Zakon stupi na snagu, pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama sa duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Za kršenje Zakona previđene su kazne i do 15.000 KM

Prema zakonskim odredbama, pravna osoba, vlasnik objekta, koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizička osoba, odnosno korisnik koji konzumira duhan u zatvorenom prostoru, biti kažnjena sa 100 maraka.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i kantonalni organi za inspekcijske poslove, putem nadležnih kantonalnih inspektora.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar