Zabrinjavajuće ankete za Hillary Clinton

Zabrinjavajuće ankete za Hillary Clinton

Približno 50 dana prije američkih predsjedničkih izbora prednost Hillary Clinton pala je, što zabrinjava demokratski kamp čija kandidatkinja izaziva sve manje oduševljenja među pristašama.

Ankete joj, u prosjeku, od kraja kolovoza daju samo 1,8 postotnih poena prednosti ispred Donalda Trumpa na nacionalnoj razini, što je pad od četiri poena u dva tjedna. Prema ispitivanju CNN-ORC-a, Donald Trump je sada na čelu u Ohiu (46% prema 41%) i u margini pogreške na Floridi (47% za Trumpa, 44% za Clinton), saveznim državama koje su ključne u izborima.

Demokratska kandidatkinja koja je nastavila s kampanjom nakon tri dana odmora za liječenje upale pluća pokazala je smirenost. Uvijek sam govorila da će izbori biti tijesni, izjavila je. No, kao znak demokratske zabrinutosti, njezina kampanja je objavila da će prijašnji protivnik Bernie Sanders, vrlo popularan među mladima, te senatorica Elizabeth Warren odraditi kampanju za nju ovog vikenda u Ohiu.

Imali smo nevjerojatan mjesec, s mnogo entuzijazma, izjavio je zadovoljno Donald Trump. Nije prvi put da je dvoje kandidata rame uz rame. Tako je bilo nakratko potkraj svibnja, prije nego što je Trump opet zaostao.

No, manje od dva mjeseca prije izbora Clinton izaziva sve manje oduševljenja. Samo 38% demokrata jako je oduševljeno, nasuprot 47% u kolovozu, prema ispitivanju New York Timesa/CBS-a. I dok je 55% Trumpovih birača vrlo uzbuđeno što će glasovati, u kampu Clinton takvih je samo 36%.

Stranica Five Thirty Eight, koja analizira ankete, povijesne i ekonomske podatke, daje Clinton 60,1% izgleda da pobijedi na izborima, a Trumpu 39,8%. Clinton je 8. kolovoza imala 79,5% izgleda da pobijedi, a Trump 20,5. Otad je Trump promijenio svoju ekipu u kampanji, postao je discipliniraniji, njegova poruka strukturiranija, bez uvreda, a nova direktorica kampanje Kellyanne Conway često gostuje u TV studijima.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar