Zagrepčani među najsretnijima u Europi; iznenadit će vas u čemu su ispred svih

Zagrepčani među najsretnijima u Europi; iznenadit će vas u čemu su ispred svih

Zagrepčani su među zadovoljnijim europskim stanovnicima svoga grada, utvrdilo je istraživanje Eurobarometra “Percepcija kvalitete života u europskim gradovima” objavljeno u siječnju, koje je pokazalo i da je Zagreb prvi na listi po percepciji uspješnosti integracije stranaca u društvo.

Rezultate ovog istraživanja Europska komisija objavljuje svake tri godine, a u njemu se nalaze stavovi građana o kvaliteti infrastrukture i usluga, prilikama za zaposlenje,stambenoj situaciji, integraciji stranaca, osjećaju sigurnosti, zagađenju, zelenim površinama i čistoći u gradovima. Istraživanje je provedeno između svibnja i lipnja 2015. godine na uzorku od 40 tisuća ljudi u 79 europskih gradova (uključujući Island, Norvešku, Švicarsku i Tursku) s naglaskom na stanovnike glavnih gradova.

Zagrepčani su najzadovoljniji ponudama trgovina (87%) i javnim površinama (83%). Nešto slabije stoje promet (76%) i škole (71%), a najmanje su zadovoljni sportskim objektima (57%), ulicama i zgradama (63%), te zdravstvenim uslugama (64%).

Samo četvrtina stanovnika Zagreba smatra da je u njemu lako pronaći posao (28%), što ga smješta u donju polovicu europskih gradova, no situacija se od 2012. poboljšala za 11 postotnih bodova.

Više od polovice Zagrepčana smatra da je lako pronaći dobar smještaj za pristojnucijenu, te se Zagreb po tom kriteriju nalazi u gornjoj četvrtini europskih gradova. Ovaj postotak također je narastao od 2012. godine, kada je bio za 17 bodova manji.

Devet od deset ispitanika smatra da je prisutnost stranaca u Zagrebu dobra stvar, a njih osam od deset smatra da su stranci dobro integrirani, što ga stavlja na prvo mjesto europskih gradova.

Na listi percepcije sigurnosti u svojoj četvrti Zagreb je na 12. mjestu s 94%, a po sveukupnoj percepciji sigurnosti grada na 20. mjestu, s 89%.

Najsretniji europski gradovi

Najsretniji su stanovnici Zuericha i Osla – 99% posto njih je zadovoljno svojim gradom. Od glavnih gradova su se, osim Osla, u vrhu našli Belfast i Vilnius s 98%, te Kopenhagen i Stockholm s 97%. Najnezadovoljniji grad obuhvaćen ovim istraživanjem je Istanbul, kojim je zadovoljno samo 65% njegovih stanovnika. Slijede ga Palermo sa 67%, s istim postotkom kao i Atena, najnezadovoljniji europski glavni grad.

net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar