Zagrlite nekoga, danas je međunarodni dan zagrljaja

Zagrlite nekoga, danas je međunarodni dan zagrljaja

Pet do šest zagrljaja na dan učinit će Vam život dužim i ljepšim, tako smatraju psiholozi, a zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. koji je današnji dan proglasio međunarodnim danom zagrljaja.

Da grljenje ima u najmanju ruku ljekovita svojstva, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir kako je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio.

Osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali – rekla je Virginia Satir. Svjetski poznati psiholog Jack Canfield u svojoj teoriji o grljenju navodi kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno.

Kažu:
– 4 su zagrljaja potrebna za preživljavanje
– 8 za održavanje
– 12 za napredovanje.

Mnoga istraživanja su potvrdila da je topli ljudski kontakt poput zagrljaja neophodan za emocionalno zdravlje i uspostavljanje boljih i bliskijih odnosa s partnerom, prijateljima, obitelji ili kolegama.

Znanstvena istraživanja su također otkrila kako grljenje može ojačati imunološki sustav, te smanjiti rizik oboljenja od bolesti srca i krvožilnog sustava. Također grljenje uspješno smanjuje razinu hormona stresa – kortizola, pa se preporučuje da vam niti jedan dan ne prođe bez nekoliko zagrljaja.

Ako se grlite samo 20 sekundi, direktno utječete na razinu oksitocina – hormona ljubavi, čije lučenje u mozgu izaziva osjećaje zadovoljstva, nježnosti i privrženosti, objavili su psiholozi iz Američkog psihosomatskog društva. 
zabava.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar