Zajedno lokalni i opći izbori 2018.?

Zajedno lokalni i opći izbori 2018.?

SARAJEVO – Lideri stranaka koje čine većinu na razini Bosne i Hercegovine formirali su tim za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, a čiji bi rezultat bile korekcije Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na istodobno održavanje lokalnih i općih izbora 2018. godine, piše Večernji list BiH.

Usuglašen stav

Prema navodima “Avaza”, u ovu skupinu od devet članova imenovani su predstavnici Saveza za promjene, SBB-a, SDA i HDZ-a BiH, uglavnom pravni stručnjaci i parlamentarci koji će konačni prijedlog izmijenjenog zakona uputiti u parlamentarnu proceduru. Za sada postoji usuglašen stav da izmjene izbornog zakonodavstva moraju ići u pravcu koji će dovesti do toga da lokalni i opći izbori budu održani 2018. godine. Različiti prijedlozi i dvojbe postoje oko toga trebaju li opći i lokalni izbori biti održani istog dana ili možda istog mjeseca u različitim danima, ali odluka o tomu treba biti donijeta kroz rad spomenute skupine.

Najotvoreniji zagovornik spajanja izbora bio je čelnik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. On je još prije početka predizborne kampanje za ovogodišnje lokalne izbore ukazivao na potrebu spajanja izbora, čime bi se izbjeglo stanje permanentne predizborne kampanje u kojem je nemoguće provoditi bilo kakve ozbiljne reforme.

Dodatni sastanci

– Da bi se uopće razgovaralo o tome, treba nam Izborni zakon i ja sam uvjeren da dobar dio onih koji kreiraju politiku u BiH razmišlja o tome da se spoje lokalni i opći izbori i da imamo jedan izborni ciklus u četiri godine. Da bismo do toga došli i kada bi to bilo, iduće godine ili tek za tri godine, moramo prvo imati vrlo jasno izborno zakonodavstvo koje to omogućava i zato sam uvjeren da ćemo mi do kraja ove godine dobiti novi Izborni zakon, izjavio je Čović nekoliko mjeseci pred lokalne izbore.

Uz Čovića, ideju o spajanju općih i lokalnih izbora podržali su i drugi lideri vladajuće koalicije na državnoj razini. Politički razlozi jesu dominantni, ali procjene su da bi i organizacijski i financijski spajanje izbora bilo opravdano.

Osim ovog pitanja, radna skupina bi trebala ponuditi još neka rješenja koja će pospješiti izborni proces, kao što je uvođenje elektroničkog glasovanja u BiH. Trebale bi biti razmotrene i izmjene zakona koje bi konačno osigurale potpunu popunu Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Skupina za izmjenu izbornog zakonodavstva razmatrat će i pitanje podizanja izbornog cenzusa, koji je sada tri posto, na minimalno pet posto. Prvi sastanak ove skupine navodno će se održati već idućeg tjedna.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar