Zaključci sastanka Stožera civilne zaštite Prozor-Rama održanog 23. ožujka

Zaključci sastanka Stožera civilne zaštite Prozor-Rama održanog 23. ožujka

Stožer civilne zaštite općine Prozor – Rama održao je dana 23.3.2020. pred Domom zdravlja u Prozoru sastanak na kojemu je razmatrao aktualnu situaciju u ovoj općini izazvanu korona virusom.

Zaključeno je da je stanje u općini zadovoljavajuće. Poštuju se zabrane kretanja, policijski sat, ranije zapovijedi o prestanku rada ugostiteljskih objekata i slične zapovjedi. Do sada su donesene mjere zdravstvene zaštite samoizolacije za 220 sugrađana, koje se u najvećoj mjeri poštuju. Zabilježena su dva kršenja mjera samoizolacije te su pokrenute odgovarajuće mjere.

Po ranije podnesenim zahtjevima  za zaštitna sredstva, posebno maske, rukavice, dezificijanse, testove na korona virus i druga potrebna sredstva, do sada nije bilo odgovora od županijskih i federalnih razina. Sada su upućeni zahtjevi za sredstva koja su za potrebe općina i gradova, te županija, izdvojena iz federalnog proračuna u visini od 21 milijun KM. Podnesen je zahtjev i Crvenom križu FBiH za potrebna zaštitna sredstva, uključujući i šatore.

Zaključeno je da se od vlasnika trgovačkih radnji zatraži strožiji nadzor nad ulascima kupaca u radnje, kako bi se izbjeglo susretanje više ljudi na malom prostoru.

Zaključeno je da treba nastaviti sa apelima za što manje kontakte među stanovništvom, za provođenje  mjera samoizolacije, izbjegavanje kontakta i grupiranja sa drugim osobama te držanje distance 1-2 metra pri eventualnim susretima, jer je to najbolja prevencija u suzbijanju bolesti uzrokovane korona virusom.

Zaključeno je da se u Civilnu zaštitu, na besplatni broj 121 ili broj 036/771-382 svi oni koji žele volontirati ili na bilo koji način pomagati u nadilaženju problema korona virusa. Volontirati se može i preko Crvenog križa, kontakt broj 063/477-162.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar