Zakone o vodama i šumama hitno vratiti u parlamentarnu proceduru

Zakone o vodama i šumama hitno vratiti u parlamentarnu proceduru

Predstavnici Aarhus centra u Bosni i Hercegovini danas su pozvali poslanike i delegate Parlamenta Federacije BiH da hitno vrate u proceduru Nacrt izmjena Zakona o vodama FBiH i Prijedlog zakona o šumama FBiH.

Izvršna direktorica Aarhus Centra Emina Veljović kazala je da je Nacrt izmjena zakona o vodama u parlamentarnoj proceduri još od 2017. godine te da su u tom periodu angažirali stručnjake kako unaprijedili zakon u skladu sa aktualnim stanjem i EU direktivama.

Istakla je da su sve to objedinili u Analizi koju su prezentirali na okruglom stolu u Sarajevu na Svjetski dan voda 22. ožujka.

Tvrdi da je njihov fokus je na malim hidroelektranama te da mnogi misle da je ta priča završena donošenjem Zakona o električnoj energiji kojim se obustavlja izdavanje energetskih dozvola.

Podsjeća da je donesen i zaključak kojim je naloženo da sva resorna ministarstva moraju uskladiti svoje zakonske propise sa tim zaključkom te je pozvala nadležne da to urade

“Čekamo formirane federalne vlasti, ali naše rijeke ne mogu čekati, jer se nemilice betoniraju i uništavaju nepropisno odloženim otpadom i otpadnim vodama”, poručila je.

Predstavnica Aarhus Centra Nina Kreševljaković apelirala je da se na dnevni red stavi i Prijedlog zakona o šumama FBiH koji se čeka od 2009. godine, budući da ga je tada Ustavni sud FBiH stavio van snage.

Istakla je da je devet županija donijelo zakone o šumama, osim Hercegovačko-neretvanske, u kojoj postoje četiri šumarska poduzeća koja obavljaju djelatnost u uvjetima bez zakona.

Kako bi spriječili ilegalu sječu šume poduzeća iz Mostara na području Prozor-Rame, dodala je, organizirali su kampanju „Šume Prozor-Rame nisu same!“.

Predstavnici Aarhus centra su obje analize zakona o rijekama i šumama predale na protokol Parlamenta FBiH.

 

Foto:FENA/Jasmin Hasečić

Izvor: federalna.ba/FENA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar