Zanimljivosti o Valentinovu

Zanimljivosti o Valentinovu

Djevojke u SAD-u i Velikoj Britaniji vjerovale su da mogu procijeniti tip muškarca za kojeg će se udati prema ptici koju prvu spaze na Valentinovo. Kos znači svećenik, crvendać je mornar, dok je češljugar značio da će se udati za bogata čovjeka. Vrabac je označavao farmera, drozd jako sretnog čovjeka, a golub je značio da će se udati za dobrog čovjeka. Ako je djevojka prvo vidjela djetlića, to je značilo da se nikada neće udati.Rana povijest dana zaljubljenih

Povijest dana zaljubljenih dobrim dijelom je zgonetka, no postoje dvije teorije o njegovom porijeklu.
– Rani korijeni Valentinova mogu se pronaći još u vrijeme starih Rimljana, u proslavi Lupercalie, koja se održavala od 13. – 15. veljače, u čast bogova Lupercusa i Fauna i osnivača Rima.
– Postojala su dva sveta Valentina i svećenik koji se zvao Valentin. Jedan od svetaca je smaknut 14. veljače, a 227 godina kasnije papa Gelasio I. prozvao je taj datum Valentinovo njemu u čast. Svećenik Valentin, usprotivio se caru tako što je potajno vjenčavao zaljubljene parove.

Moderna povijest Valentinova
Valentinovo je prvo slavljeno u Engleskoj i Francuskoj.
Prva bombonijera za Valentinovo darovana je tek krajem 19. stoljeća.
Vojvoda od Orleansa (francuz), poslao je prvu čestitku za Valentinovo svojoj ženi nakon što je zarobljen 1415.

Zanimljivosti

Prema podacima nekoliko proizvođača kontraceptiva, prodaja prezervativa i kontracepcijskih pilula poraste u tjednu u kojem je Valentinovo.

2011. je politička aktivistička skupina na Filipinima dijelila prezervative kako bi ljude informirala o pravima i slobodama vezanim za reprodukciju i potpomogla izglasavanje zakona o reproduktivnom zdravlju.
14. veljače 2001. godine, 34 para iz 22 države izmijenili su bračne zavjete 10 metara pod morem blizu otoka Kradan na jugu Tajlanda. To je trenutni Guinnessov rekord u broju parova koji su se istovremeno vjenčali pod morem.
2011. Iran je zabranio simbole Valentinova kao što su plišani medvjedići u sklopu zatezanja odnosa između Islamske Republike i zapada. 2003. vjerski aktivisti u Indiji napali su trgovine i spalili čestitke za Valentinovo, dok su neke skupine u Pakistanu osudile prigodu kao „dan sramote i požude“.
U Japanu, žene daruju čokolade svojim ljubavnicima, muškim prijateljima i suradnicima na Valentinovo. Muškarci uzvraćaju na Bijeli Dan, 14. ožujka, poklanjajući bijelu čokoladu, nakit i donje rublje svojim prijateljicama i ljubavnicama.
Skupina feministkinja počela je slaviti „Dan samaca“ kao alternativu Valentinovu. Usmjerena je prema osobama koje odolijevaju „tiraniji parova“. Dan svijesti o samcima, s druge strane, postoji kako bi upozorio ljude da ne moraju biti u vezi kako bi se zabavili 14. veljače.
Najveći mozaik od ploča čokolade po Guinnessu načinjen je 14. veljače 2011. u Švicarskoj. Bio je dug 18,35 m i sačinjen od 1500 ploča bijele i crveno obojene čokolade.
Cvijeće koje se daruje za Valentinovo ima različito značenje. Crvene ruže znače ljubav, žute prijateljstvo, a ružičaste simpatiju. Crveni karanfili znače divljene, bijeli čistu ljubav, crvene krizanteme simboliziraju ljubav, a jaglac mladu ljubav.
U Njemačkoj djevojke na Valentinovo sade luk, i pored svakog stave ime dječaka. Taj običaj potječe od vjerovanja da će se udati za onog mladića čije ime se nalazi pored luka koji je prvi niknuo.
Djevojke u SAD-u i Velikoj Britaniji vjerovale su da mogu procijeniti tip muškarca za kojeg će se udati prema ptici koju prvu spaze na Valentinovo. Kos znači svećenik, crvendać je mornar, dok je češljugar značio da će se udati za bogata čovjeka. Vrabac je označavao farmera, drozd jako sretnog čovjeka, a golub je značio da će se udati za dobrog čovjeka. Ako je djevojka prvo vidjela djetlića, to je značilo da se nikada neće udati.
Poljubac na Valentinovo trebao bi donijeti sreću za cijelu godinu.
U srednjem vijeku smatralo se da golubovi biraju partnere 14. veljače, te su postali najomiljeniji simbol na čestitkama za Valentinovo.
2010. Emirates Palace u Abu Dhabiju imali su najskuplju do tad ponudu za Valentinovo: tjedan dana za milijun američkih dolara. Ponuda je uključivala romantičnu večeru na jahti ili u apartmanu, vožnju helikopterom, korištenje golf terena, jahanje, gledanje utrka deva i kreiranje vlastitog parfema. Također, privatni avion bio je spreman u svakom trenutku odletjeti na shopping izlet u neku od zemalja u okolici.
2011. New York Bronx Zoo omogućio je ljudima da daju ime madagaskarskom siktajućem žoharu po voljenoj osobi.
Poznato je da učitelji dobijaju najviše čistitki za Valentinovo, zatim djeca, majke i supruge.
Djeca u dobi od 6 – 10 godina izmijene više od 650 milijuna čestitki svake godine.
dnevno.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar