Zapadni diplomati osuđuju blokadu institucija BiH pozivaju na reformu Ustavnog suda

Zapadni diplomati osuđuju blokadu institucija BiH pozivaju na reformu Ustavnog suda

Veleposlanici pet najutjecajnijih zapadnih zemalja i Izaslanstva EU u BiH ocijenili su u petak navečer neprihvatljivim bojkot rada državnih institucija od strane srpskih dužnosnika zbog odluke Ustavnoga suda BiH te su pozvali na reformu ove institucije u kojoj su angažirani i suci stranci.

Srpski predstavnici u vlasti blokirali su danas održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH odbijajući prihvatiti dnevni red. Ustavni sud BiH ranije ovoga tjedna je osporio entitetski Zakon o poljoprivrednom zemljištu nakon čega je član Predsjedništva Milorad Dodik poručio da će srpski predstavnici bojkotirati rad državnih institucija sve dok Ustavni sud BiH ne napusti troje stranih sudaca.

“Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, neprihvatljivo je i kontraproduktivno bez obzira s koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele vidjeti“, navodi se u zajedničkom priopćenju veleposlanstva SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije i Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovi zapadni diplomati tijekom dva dana razgovarali su s vodećim bošnjačkim i srpskim dužnosnicima o posljedicama posljednje krize.

Dodali su kako je Europska komisija u Mišljenju koje je dostavljeno BiH problematizirala ulogu sudaca stranaca u Ustavnome sudu koji se u toj instituciji nalaze sukladno Ustavu BiH potpisanom u Daytonu.

“Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja“, navodi se u priopćenju.

Pojašnjava se kako odluku o sucima strancima trebaju donijeti domaće političke stranke te su izrazili očekivanje da će se u BiH ojačati vladavina prava putem neovisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti kada više “neće biti potrebna međunarodna supervizija”.

U Ustavnome sudu BiH uz po dva suca Hrvata, Bošnjaka i Srbina nalaze se i trojica sudaca stranaca. Hrvatski i srpski političari zauzimaju se za njihovo napuštanje Ustavnoga suda BiH, dok se bošnjački političari tome protive.

(Izvor: Hina)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar