Započela dvodnevna obuku za predstavnike općina i javnih komunalnih poduzeća

Započela dvodnevna obuku za predstavnike općina i javnih komunalnih poduzeća

Započela dvodnevna obuku za predstavnike općina i javnih vodovodnih/komunalnih poduzeća

 

MOSTAR, 12. travnja 2016 – U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine( SOGFBiH) jutros je u hotelu Bristol započeo prvi dvodnevni trening za 16 predstavnika jedinica lokalne samouprave i javnih vodovodnih/komunalnih poduzeća na temu “Učinkovita organizacija i učinkovito upravljanje komunalnim uslugama, planiranje i provedba infrastrukturnih projekata”.

Na početku treninga nazočnima se obratila Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara koja je tom prigodom istaknula važnost ove teme za sve jedinice lokalne samouprave ali posebice za Grad Mostara koji treba urediti komunalnu djelatnost jer ona danas nije na potrebnoj razini, te da svaka lokalna vlast mora postupati vrlo odgovorno u pružanju komunalnih usluga građanima.

Amir Kupusija, projekt menager SOGFBiH, naglasio je kako je ovo važan projekt  koji će se raditi na lokalnom i regionalnoj razini. Prema njegovim riječima obuku će izvoditi 33 trenera, a u sklopu SOGFBiH educirano je 8 trenera koji će izvoditi obuku, a upravo prva obuka organizirana je danas u Mostaru.

Kako je istaknuo, SOGFBiH, zajedno s Mrežom lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS) i asocijacijama gradova i općina iz Srbije, Hrvatske i Makedonije, sudjeluje u provedbi projekta “Lokalni lideri u jugoistočnoj Europi” (JLS), koji ima svrhu poboljšati upravljanje, vodstvo i kapacitete općina i javnih vodovodnih i komunalnih poduzeća (JVP/JKP) u jugoistočnoj Europi. Projekt podržava Njemačka agencija za međunarodnu suradnju (GIZ).

SOGFBiH je prije provođenja treninga izvršio procjenu statusa provedbe projekata u oblasti vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda te analizu potreba općina za jačanje kapaciteta i specifičnim obukama iz oblasti komunalnih djelatnosti za uposlenike u općinama i javnim vodovodnim/komunalnim poduzećima. Također, u skladu s procjenom stanja, stručni tim trenera, uz podršku SOG FBiH, kreirao je koncept specifične dvodnevne obuke u okviru koje će se raditi na podizanju svijesti o ključnim područjima unaprjeđenja u sektoru komunalnih djelatnosti na lokalnoj razini, te postizanju razumijevanja o aspektima planiranja i provedbe infrastrukturnih projekata i procedura međunarodnih financijskih institucija.

 

SOGFBiH

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar