Započinje isplata dugovanja za mirovine HVO-u

Započinje isplata dugovanja za mirovine HVO-u

Iz HZMO-a su još u travnju najavili da će platiti oko 190 milijuna kuna duga za mirovine oko 5000 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji. 

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavijestio je korisnike invalidskih mirovina ostvarenih prema Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da su im osigurana sredstva za isplatu neisplaćenih svota mirovina za razdoblje od 2009. do 2016. godine.

Iz HZMO-a su još u travnju najavili da će platiti oko 190 milijuna kuna duga za mirovine oko 5000 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji, piše Index.hr. Na svojim službenim stranicama, HZMO objavljuje kako će se neisplaćene svote mirovina korisnicima i nasljednicima isplatiti 12. veljače 2018., a korisnicima i nasljednicima u inozemstvu u veljači 2018. s mirovinom za siječanj 2018.

“Na neisplaćene svote mirovina koje se isplaćuju korisnicima u Republiku Hrvatsku obračunat je porez primjenom poreznih propisa koji su vrijedili za godine za koje se isplaćuju svote mirovinskih primanja. U obračunu poreza primijenjeni su osobni odbici za umirovljenike koje je Zavodu dostavila Porezna uprava, osim za zaposlene korisnike invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad i nasljednike kojima se mirovina oporezuje bez primjene osobnog odbitka”, piše u priopćenju. Kako navode,

Zavod će doznačiti dio zaostalih svota mirovina koje su izuzete od ovrhe na posebni račun (račun zaštićenih primanja), a preostali dio na transakcijski (tekući) račun, i to prema podacima o računu koje elektroničkom razmjenom preuzima od FINA-e. Nasljednicima umrlih korisnika koji imaju pravo na isplatu neisplaćenih svota, a nisu Zavodu dostavili rješenje o nasljeđivanju, neisplaćene svote bit će isplaćene nakon što Zavod zaprimi pravomoćno rješenje o nasljeđivanju kojim je utvrđeno da ostavinu čine i potraživanja prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u neutvrđenom iznosu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar