Zaravan Bile: Obilježen Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Zaravan Bile: Obilježen Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Prigodom komemoracijom, ukopom otkrivenih posmrtnih ostataka te svetom misom u subotu 24. kolovoza je na «Groblju mira» u mjestu Bilama kod Mostara obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma

Svetu misu zadušnicu služio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u koncelebraciji 15-ak svećenika.

Na Groblju mira pokopano je 41 tijelo pronađeno u brojnim masovnim grobnicama nastalim potkraj i nakon završetka Drugog svjetskog rata. Na groblju je trenutno 235 podignutih križeva, prenosi narod.hr.

U obraćanju novinarima vrhbosanski nadbiskup istaknuo je da su se brojni vjernici okupili kako bi probudili “svijest i odgovornost te poštovanje prema žrtvi koja je napravljena zbog vjere, naroda i rodne grude”.

Dodao je kako je jedna od takvih žrtava bio i kardinal Alojzije Stepinac koji je javno osuđivao zlo, što njegovi protivnici nisu željeli čuti.

Kardinal Puljić je istaknuo kako će 20. stoljeće ostati najkrvavije zbog ratova, ali i “vladavine tiranije fašizma, nacizma i komunizma”.

«Jedni su terorizirali u ime naroda i države, u ime nacije, a drugi radničke klase i svete revolucije. Ovdje ne uspoređujem zlo, jer ga ne treba uspoređivati. Tko god brani takve stavove, on je sudionik u zločinima. Nažalost, u brojnima je ostao duh tog mentaliteta», istaknuo je.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100 000 m2 uzdiže Groblje mira, spomen-područje za sve pobijene katolike Hrvate.

Po podacima Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH, na području Hercegovine je tijekom i potkraj Drugog svjetskog rata poginulo ili ubijeno 20 000 Hrvata.

Europski parlament je posebnom rezolucijom odredio da se 23. kolovoza obilježava Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

/Izvor: KT/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar