Zaslužuje li vlast BiH vozni park od 25 milijuna KM i ručak za 5KM?

Zaslužuje li vlast BiH vozni park od 25 milijuna KM i ručak za 5KM?

Sve dublja ekonomska kriza kao da ne dotiče bh. političare. Izuzetno visoka primanja, čak i za europske prilike, ne prate odgovarajući rezultati u radu. S druge strane, to ih ne sprečava da obilato koriste sve raspoložive privilegije, čak i izvan radnog vremena. I to u zemlji u kojoj je sve veći broj građana siromašan, piše N1.

”Ja idem u Audiju 8 sa aerodroma, a papa ide u nekom tamo autu, šta reći na to? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv, nešto što nas dalje motivira da ako se bavimo politikom, da se možemo baviti na neki drugi način”, izjava je člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića za vrijeme posjete pape Franje Bosni i Hercegovini u junu 2015. godine.

Šest mjeseci kasnije, motivaciju da se bavi politikom na drugačiji način iskazao je kupovinom novog službenog automobila, luksuznog Audija, vrijednog oko 170 tisuća maraka. I predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prošle godine počastio se Audijem, vrijednim oko 20o tisuća maraka, a novi automobil nabavljen je i za zamjenicu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjanu Krišto.

Prema nekim podacima Ureda za reviziju, vozni park institucija BiH broji više od 3500 vozila, vrijednih oko 25 milijuna maraka.

Da se novac građana nepotrebno rasipa, pokazala je višegodišnja praksa. Najjeftiniji službeni automobil za zvaničnike, kako je propisano pravilnikom Savjeta ministara, građani će platiti 25 tisuća maraka, a najskuplji 130 tisuća, sa uračunatom dodatnom opremom. Nadležni ne daju odgovor na pitanje kako se onda samo jedan automobil plaća i do 50 tisuća maraka više.

Pravilnici Vijeća ministara BiH nisu dovoljno precizni, pa ostavljaju dovoljno prostora za nenamjensko trošenje javnog novca, kažu u Uredu za reviziju. Čuvari javnog novca ustanovili su da nije jasno precizirano korištenje službenih automobila, u dane vikenda ili tokom godišnjeg odmora, ali i da se korisnici tih privilegija dosta komotno ponašaju i sve što nije decidno zabranjeno shvataju kao dopušteno.

”Velika bahatost političara u BiH, kad je u pitanju njihov broj privilegija. Vidite da koriste i veliki broj usluga pratnje, što je krajnje neprimjereno za socijalno stanje u kome se nalaze građani, mislim da bismo daleko manje zapali u krizu da su političari u BiH odgovorniji”, komentirao je Almir Terzić, urednik u agenciji Anadolija.

O odgovornosti prema novcu građana govori i podatak da samo Ministarstvo financija u ovoj godini na troškove smještaja na putovanjima, internet i održavanje vozila namjerava potrošiti više od 160 milijuna maraka. A tu troškovima nije kraj. Plate, topli obrok, naknade za prevoz i odvojeni život političara građane godišnje koštaju oko 13 miliona 600 hiljada maraka. U isto vrijeme, građani koji ih plaćaju, sve su siromašniji.

Da apsurd bude veći, oni sa najvišim primanjima, imaju i tu privilegiju da ručak za dvije osobe u zgradi institucija plate svega 10-ak maraka.

Izvor:N1.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing