Zašto bismo trebali obratiti pozornost na Dolićev javni spomenik Tvrtkov biljeg u Prozoru u Rami?

Zašto bismo trebali obratiti pozornost na Dolićev javni spomenik Tvrtkov biljeg u Prozoru u Rami?

Kad je riječ o podizanju javnih spomenika kod nas, često smo svjedoci različitih površnih, pristrano sklopljenih i nerijetko estetski neprimjerenih rješenja. Da ima i onih koji zaslužuju pažnju naše struke, potvrđuje spomenik akademskoga kipara Petra Dolića nazvan Tvrtkov biljeg. Podignut u rujnu 2017. godine, može se promatrati kao uzoran model nastojanja lokalne zajednice koja, podižući spomenik koji priziva povijesnu memoriju, vodi računa o važnosti njezine objektivne znanstveno-stručne valorizacije. Dokument na kojemu je prvi poznati zapis povijesnoga grada Prozora u Rami, Tvrtkova je povelja izdana 11. kolovoza 1366. godine.

Nakon 650 godina od Povelje, na inicijativu i uz važnu podršku tamošnjega načelnika Joze Ivančevića, uvijek agilnih Bože Mišure i pojedinih fratara kojima je stalo da na različite načine aktualiziraju itekako jedinstvene povijesne i kulturološke vrijednosti Rame, organiziran je znanstveno-stručni skup na kojemu je govorilo 27 izlagača čiji su tekstovi objavljeni u velikome zborniku „Bosanski ban Tvrtko ‘pod Prozorom u Rami’ “ u nakladi izdavačke kuće Synopsis, a u uredništvu fra Tomislava Brkovića. Skup je donio stručne poglede na značenje Tvrtkove povelje te se tako približilo značenje Rame kroz povijesne, arheološke, sociološke, teološke, filozofske i kulturološke vizure u svjetlu međureligijskoga dijaloga eminentnih stručnjaka s naših prostora.

Tvrtkov biljeg – Dolićeva monumentalna kamena skulptura, jedinstveno likovno rješenje koje u sebi spaja tradiciju i suvremenost, postavljena je na križanju povijesnih putova, a na središtu novije tamošnje prometnice, na ulazu odnosno izlazu iz Prozora….

više pročitajte na linku: https://arteist.hr/tvrtkov-biljeg-ili-o-svrsi-spomenika-danas/

 

Nevenka Šarčević

www.arteist.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing