Zašto je priča oko hrvatskih generala neugodna za Plenkovića? Nož u leđa im zabijaju kadrovi koje je instalirao HDZ BiH

Zašto je priča oko hrvatskih generala neugodna za Plenkovića? Nož u leđa im zabijaju kadrovi koje je instalirao HDZ BiH

Ne problematizira se kako to, pobogu, da nož u leđa hrvatskim generalima zabijaju kadrovi za koje se, kao besprijekorno ”domoljubne”, založio HDZ BiH. Ta okolnost morat će se potanko objasniti ma koliko Plenković o tome šutio kao zaliven.

Premijer Plenković s jedne strane vidno de-dramatizira situaciju s prijetećim službenim pismom iz Sarajeva kojim se traži od Hrvatske da preuzme postupak protiv 14 hrvatskih ratnih zapovjednika i generala zbog navodnih zločina protiv civila u BiH, a s druge strane sastaje se danas nasamo s generalima čija se imena navode u ”zamolnici” Tužiteljstva BiH. – piše Telegram.hr

Predsjednik Zoran Milanović samo dramatizira. O pokušaju progona hrvatskih generala našao je da treba zagrmjeti čak i za govornicom Alke, premda je javnost o dostavi iz BiH alarmirao već prije sinjske pučke svečanosti i premda je u Sinju, u razmaku od samo nekoliko rečenica, kazao kako su se s tih tribina u prošlosti držali politički govori, s čime se, po njegovom mišljenju, mora jednom prestati. Iz ponašanja dvojice najvažnijih političara u ovoj doista neugodnoj aferi može se iščitati za kojega je bitna koja pozadina.

‘Za Plenkovića je u ovom slučaju najbitnije ono što prešućuje’

Što se tiče predsjednika HDZ-a Plenkovića, koji se s HDZ-om BiH i Draganom Čovićem, koji je u Zagrebu prije tri godine okrunjen počasnim doktoratom, grli i ljubi u svakoj mogućoj prilici, kod njega je u ovom slučaju važnije ono što prešućuje i zaobilazi nego ono što javno iznosi. Naime, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, koja je nedavno smijenjena i upravo je u procesu žalbe na tu odluku – a čiji je potpis na dokumentaciji koja je ovih dana skandalizirala cijelu Hrvatsku – Hrvatica je iz Tuzle, a na visoku funkciju došla je kao kandidatkinja s podrškom HDZ-a BiH.

U establišmentu u Bosni i Hercegovini nema karijernih uzleta ni napredovanja bez zagovora jedne od etničkih stranaka. Gordana Tadić rođena Krešić imala je HDZ BiH. Od 2015. godine Tužiteljstvo u Sarajevu vodila je kao vršiteljica dužnosti, a izabrana je za trajno početkom 2019. Žestoke kritike doživljavala je iz pravca svih nacionalnih bedema, jer je stajala iza niza procesa u kojima su optuženici bili i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati.

Prije pet godine optužila je, među ostalim, i skupinu od deset hrvatskih zapovjednika, pripadnika HVO-a, iz Orašja za ubojstva Srba, silovanje i pljačke u Bosanskoj Posavini, što je izazvalo bijes kod onog dijela Hrvata koji takvo što nisu očekivali od Hrvatice koju je na položaj doveo HDZ BiH. Bakir Izetbegović nije je mogao smisliti.

Ministar pravde i glavna tužiteljica su Hrvati sa zaleđem u HDZ-u BiH

Hrvat je i druga visoka figura pravosuđa BiH, dakako također po ključu i po preporuci HDZ-a BiH. Riječ je o ministru pravde BiH Josipu Grubeši, sada doktoru humanističkih znanosti i nastavniku Sveučilišta u Mostaru, a prvotno profesoru latinskog jezika i književnosti, koji kao predavač gostuje i na fakultetima u Hrvatskoj.

Za Plenkovića je sada izuzetno neugodno što je u priču oko zahtjeva iz BiH involvirano dvoje najviših dužnosnika pravosuđa u susjednoj državi, glavna tužiteljica i ministar pravde, koji su oboje Hrvati sa zaleđem u HDZ-u sestrinskoj stranci koja stoluje u Mostaru.

Zato se u ovdašnjim službenim reakcijama nagađa i nabacuje sve i svašta, spominju se ”igre”, politička nadigravanja, izborni zakon u BiH, Pelješki most, VučićDodik, SDA itd, ali preko gore spomenute činjenice se preskače, oko nje se vozi slalom. A još manje se problematizira kako to, pobogu, da nož u leđa hrvatskim generalima zabijaju kadrovi za koje se, kao besprijekorno ”domoljubne”, založio HDZ BiH. Ta okolnost morat će se potanko objasniti ma koliko Plenković o tome šutio kao zaliven.

Zoran Milanović bi svoje teze morao potkrijepiti objašnjenjima

Što se tiče Zorana Milanovića, sve pet i krasno što mu se pokušaj kovanja optužnica protiv hrvatskih generala ne dopada, što smatra da je to politička podvala određenih očito moćnih neprijatelja ”hrvatske stvari” koji žele baciti ljagu na Domovinski rat itd. Ali morao bi, prva stvar, te svoje teze potkrijepiti objašnjenjima koja će javnost dobro razumjeti, tko kome, zašto i s kim, i to stavljajući u kontekst realne osobe, funkcije i političke interese. On to i zna kad hoće.

Jer u protivnom ispada da je njegova galama oko ovoga, ma koliko razlog bio ozbiljan, samo još jedna dionica simfonije koju konstantno sklada o sebi samome promovirajući sebe u jedinog pravog zaštitnika i viteza rata i mira, morala i nacionalne pameti. Smije se Suverenistima i ostalim populistima, a ovdje svojim paušalnim stilom samo podigrava onom statistički najbrojnijem dijelu biračke mase kojoj ne treba ništa objašnjavati ni dokazivati jer to su oni koji unaprijed ionako sve najbolje znaju.

‘Milanović voli isticati da je pravnik. Pa neka se tako i ponaša’

A drugo, bilo bi poželjno da kao čuvar ustavnih vrednota s posebnom odgovornošću, pokaže barem minimum poštovanja prema pravosuđu, u ovom slučaju prema DORH-u, koji bi trebao procijeniti hoće li ići u kazneni progon četrnaestorice, kako traži BiH Tužiteljstvo, ili neće, kako svi mi mislimo da će biti. Takva su, naime, pravila.

Nije tamo sve cvijeće, ali DORH je institucija hrvatskog poretka. Tako da njima treba ostaviti, barem iz elementarne pristojnosti, da kažu svoje o papirima iz Sarajeva, a ne ih preskakati kao da su defektni i maloumni. Jedino tako, uostalom, s vojnih zapovjednika, živih i mrtvih, kojima gospođa glavna tužiteljica Gordana Tadić iz Sarajeva stavlja na leđa teško breme, može zauvijek biti skinuta svaka mogućnost da ih se u nekom novom naletu ponovno dovodi u sumnju.

Zoran Milanović voli isticati da je pravnik. Pa neka se tako i ponaša. Kao predsjednik i još pravnik po obrazovanju. Jer Alka je Alka, obuzmu te tamo herojska i ratoborna čuvstva. Svjetina frenetično plješće. Ali ‘ajmo po redu. Red je red. A ovo je ipak država, a ne konjsko trkalište.

/Izvor: Telegram.hr/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar