Zašto je u Novom Travniku upisano samo 49 hrvatske djece u prvi razred?

Zašto je u Novom Travniku upisano samo 49 hrvatske djece u prvi razred?

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u prvom je čitanju usvojio budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, ali je raspravu o ovoj tački dnevnog reda zasjenila svađa između zastupnika Zukana Heleza (SDPBiH) i Nikole Lovrinovića (HDZBiH), u kojoj se povlačila i ratna 1993. godina i krivci za protjerivanje ljudi.

Helez je kazao da budžet kao ključni dokument cijeli mandat usvajaju ili godinu kasnije ili usred godine, te je naveo podatke upisa broja upisanih prvačića u nekim mjestima u Srednjobosanskom kantonu kao, tvrdi, ilustraciju šta se dešava zbog neusvajanja budžeta. Citirao je brojeve upisanih đaka po nacionalnosti, bošnjačkoj i hrvatskoj.

Reagirao je Lovrinović koji je kazao da je to što je Helez iznio zlonamjerno.

– Volio bih vidjeti šta je on učinio u svom Bugojnu da pomogne povratnicima, Hrvatima. A ovo se događa jer i vaša stranka učestvuje u razvlašćivanju hrvatskog naroda – rekao je Lovrinović.

Helez je između ostalog odgovorio kako niko nije odselio zato što Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  • Ne znam da li postoji rečenica koju bilo koji stručnjak može okarakterisati kao zlonamjernu, jer sam iznosio egzaktne podatke. To što Vas boli, što ste vi odgovorni za to, to je nešto drugo. Evo reći ću Vam sada za Novi Travnik: 135 bošnjačke, 49 hrvatske upisane u prvi razred. Vi ste tamo ključni akter, imate načelnika općine, ključna ste politička ličnost u Novom Travniku. To je Vaša sramota.  Neka vas je sramota što ovako nestaju Hrvati iz BiH. Odgovorite sad ljudima što je ovo ovako – obratio se Helez Lovrinoviću.

Lovrinović je  odgovorio.

– Zukane, neka je vas sramota. Ovo ste vi nama i napravili agresijom na naša sela i naselja, napadom, protjerivanjem. Ovo je posljedica onoga što se dešavalo 1993. godine. Patite nas Zukane i vaša stranka ponajviše, ali i drugi, 20 godina da ne možemo ostvariti svoja politička prava. Ne možemo popraviti ovu situaciju. Pitali smo vas kome ste vi pomogli. Pomogli ste mu da ode iz Bugojna 1993 – uzviknuo je Lovrinović.

Helez je odgovorio da neće ulaziti u te ratne.

– Ali evo, gdje nije bilo nikakve agresije na hrvatski narod. Tomislavgradska općina. Čitav južni dio ide u jednu osnovnu školu, a nekad se upisivalo hiljadu djece. Danas zahvaljujući vašoj politici koja ne valja ima samo jedno dijete upisano u prvi razred, a dogodine će biti nula. Sa hiljade na nula samo može HDZ. Sreća tamo je promijenjen načelnik – odgovorio je Helez.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar