Zašto nema Čovića u Kninu i zašto nije bilo Komšića u Sinju kao nekada s Čovićem i Josipovićem?

Zašto nema Čovića u Kninu i zašto nije bilo Komšića u Sinju kao nekada s Čovićem i Josipovićem?

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je boravio u Sinju na Sinjskoj alci, ali danas je izostalo njegovo gostovanje na svečanosti obilježavanja 24. godišnjice vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’ u Kninu. Zašto Čović kao predsjednik HDZ BiH i predsjednik HNS-a nije bio u Kninu neodgovoreno je pitanje, kao i zašto nominalno hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije sudjelovao na Sinjskoj alci, kao što je to bio slučaj 2011. godine, kada su i on i Čović zajedno sa tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Ivom Josipovićem sjedili u prvim, počasnim klupama u Sinju.
No, povodom predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas je uputio čestitke predsjednici Hrvatske KOlindi Grabar Kitarović, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjdniku Vlade RH Andreju Plenkoviću kao i ministru branitelja Tomi Medvedu, gradončelniku Knina Marku Jeliću i fra Marku Duran, gvardijanu samostana Sv. Ante Padovanskog u Kninu.

Međutim, tijekom obilježavanja ovakvih i sličnih događaja iz proteklog rata jasno je da dugogodišnji i najbolji politički partneri HDZ BiH, odnosno Dragan Čović i SNSD, odnosno, Milorad Dodik, i dalje izbjegavaju teške riječi jednoga na račun drugoga iako obojica, barem deklarativno, zastupaju potpuno drukčije stavove.

Istodobno, kada su upravo ovakve obljetnice u pitanju, logično i prirodno je da bi oko istih približno iste stavove trebali zastupati Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ BiH). No, to nije tako i u praksi, iako obojica tvore koaliciju u vlasti.

S druge strane, svjedoci smo da i zbog daleko benignijih izjava i stajališta nastaju vrlo oštra, javna politička prepucavanja na relacijama Dodik-Izetbegović ili Izetbegović-Čović.

U najmanju ruku je vrlo čudno ovakvo ponašanje – da su političari s dva dijametralno suprotna mišljenja danas najbolji politički saveznici u BiH što je ujedno i najjači dokaz stranačko-političke manipulacije s javnošću, a ponajviše sa svojim biračkim tijelom.

Iako bi ovakvo ponašanje nedvojbeno trebalo urušavati njihov kredibilitet u vlastitim nacionalnim korpusima, godinama im uspijeva ovakva retorika.

Stoga, ne preostaje ništa drugo nego čestitati im na maestralnoj manipulaciji svojim narodima, a sveu cilju dobro oprobane matrice – ostanak na pijadestalu vodećih nacionalnih lidera Srba i Hrvata.

(Republikainfo.com/V.S.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar