Zašto raste popularnost Martina Raguža

Zašto raste popularnost Martina Raguža

Približavanjem izbora pojedini mediji postaju najjače oružje za širenje propagande i društvene kontrole, te svakodnevnim plasiranjem rezultata različitih ispitivanja javnog mnijenja ni ne pokušavaju sakriti da po nalogu onih koji ih financiraju, manipuliraju javnim mnijenjem i stvaraju dobitnike i gubitnike u glavama javnosti.  Konzumiranjem makijavelističkog pristupa da cilj opravdava sredstvo, ne biraju se načini kako doći do glasova birača. Političari svaki skup građana koriste za promociju stranačkih aktivnosti i kandidata svoje stranke. Gotovo sva aktualna društvena događanja dobivaju političke konotacije, a stranke reakcijama na aktualna zbivanja i uz potporu medija pokušavaju izazvati pažnju javnosti i, što je najvažnije, osigurati potporu glasačkog tijela.

Blokovska podjela lijevih, desnih i centralnih je odavno definirana i svi bi se željeli vidjeti u novim sazivima parlamenata i vlada. Ni ovaj put, u bh. političkim kampanjama, moglo bi se slobodno reći, “uglavnom nema ništa novo”. Analitičari smatraju da od izborne kampanje ne treba očekivati ništa novo, jer će uglavnom biti dosadna, bez novih ideja i programa. A da je tomu tako, argumenata je na pretek. Konkretnih stranačkih programa još nema, slušamo prazna predizborna obećanja repriznog karaktera s prethodnih izbora, nacionalnu retoriku, sotoniziranje konkurenata, optuživanje drugih, a ne nuđenje rješenja. Kultura komuniciranja je na vrlo niskoj razini te niz drugih čimbenika potvrđuju s jedne strane neinventivnost i neodgovornost stranaka, a s druge strane nepoštivanje birača.

Rijetki su primjeri vođenja pozitivne kampanje, u kojima se stranke i njihovi kandidati ne bave konfliktnim odnosima i zarobljenim stavovima, nego promoviraju pozitivnu i otvorenu politiku novih ideja, otklonjenu od negativnosti i zastrašivanja. Za razliku od ostalih kampanja koje su uglavnom negativne, HDZ 1990., a posebno njegov lider i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž inzistiraju na pozitivnoj kampanji stavljajući naglasak na probleme građana. Ostali predsjednički kandidati vode bespoštednu borbu pokušavajući kompromitirati svoje protukandidate, dok se Raguž fokusirao na isticanje stranačkih i vlastitih kvaliteta, kao i mogućih rješenja najbitnijih pitanja.

Dosadašnja istraživanja i reakcije javnosti HDZ-u 1990. daju optimizam jer potpora njihovom kandidatu i stranci idu uzlaznom putanjom. Interesantni su rezultati analiza koji pokazuju da ova stranka od svog profiliranja uživa sve veću potporu javnosti, a posebno mladih ljudi i intelektualnih krugova. Pojedini uvaženi predstavnici akademske zajednice i intelektualne javnosti javno su podržali “pluralizam kod Hrvata, koji je aktualizirao Martin Raguž, jer je monopol koji ima HDZ BiH štetan po Hrvate”.  Najnovije analize ukazuju da potpora koju uživa Raguž dolazi ne samo iz hrvatskog naroda jer je sve veći broj pripadnika i drugih naroda kao i građana koji prepoznaju Martina Raguža kao svoj izbor. Koji je osnovni razlog tome?
eizbori.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar