Zašto su pojedini mediji ignorirali drugi dio poruke Biskupske konferencije BiH?

Zašto su pojedini mediji ignorirali drugi dio poruke Biskupske konferencije BiH?

Zašto su pojedini mediji ignorirali drugi dio poruke Biskupske konferencije BiH?

 Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine:  nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup banjalučki i predsjednik BK BiH  mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski  mons. Ratko Perić,  vojni biskup mons. Tomo Vukšić,pomoćni biskup vrhbosanski  mons. Pero Sudar, i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren uputili su poruku u povodu predstojećih Općih izbora.

Pojedini mediji objavili su samo prvi dio poruke, dok su onaj drugi dio jednostavno ignorirali.

Zašto su to učinili bit će vam vjerojatno jasnije nakon što pročitate poruku koju mi prenosimo u cijelosti, kako ovaj prvi dio tako i ovaj drugi/donji dio s temeljnim kriterijima po kojima katolički glasači trebaju birati svoje političke predstavnike u našoj zemlji jesu.

Poruku prenosimo u cijelosti:

U povodu predstojećih Općih izbora koji će se održati u nedjelju 12. listopada 2014. upućujemo svim članovima svojih nad/biskupijskih zajednica u zemlji i inozemstvu pastirski poziv i poticaj na izlazak na izbore.

Aktivno sudjelovanje na izborima jedno je od temeljnih građanskih prava, ali i dužnosti svakoga punoljetnog građanina jedne zemlje s demokratskim uređenjem. Katolici, koji imaju pravo glasa u BiH moralno su dužni svojim aktivnim sudjelovanjem po svojoj savjesti na izborima izravno pozitivno pridonositi boljoj i sigurnijoj budućnosti, svojoj, svoje djece i cjelokupnog pučanstva ove zemlje koju nam je svima svevišnji Bog dao na brigu i uređenje.

Osim što vas potičemo da svakako iziđete na izbore i tako ispunite svoju građansku i moralnu obvezu, želimo vas podsjetiti da u duhu nauka Katoličke Crkve trebate voditi računa kojim kandidatima za odgovorne političke službe trebate dati svoj glas. U vrijeme predizborne kampanje i vi ste dužni temeljito se informirati što su pojedine političke stranke i njihovi predstavnici za hrvatski narod, ali i za sve žitelje ove zemlje, do sada činili, što čine i nude kao izlazak ove zemlje iz neprihvatljiva stanja beznađa.

Za opstanak hrvatskoga naroda je neprihvatljiva i opasna sve bezočnije očitovana nakana da ga se ukloni s realne političke scene. Koliko je to štetno i za ovo društvo u cjelini pokazao je i zadnji četverogodišnji politički i privredni hod ne u prazno nego i unatrag. Zato su vrlo važne ljudske kvalitete i stručne sposobnosti te vjerodostojnost kandidata koji očekuju Vaš glas jer samo moralni, pravedni, sposobni i dosljedni političari mogu pomoći da hrvatski narod u svojim pravima i obvezama bude izjednačen s druga dva naroda,  a timei svi građani ove zemlje ravnopravni, prenosi dnevno.ba.

Temeljni kriteriji po kojima katolički glasači trebaju birati svoje političke predstavnike u našoj zemlji jesu:

– obrana i zaštita svetosti svakoga ljudskog života i ljudskog dostojanstva od prirodna začeća do prirodne smrti bez obzira na nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost;
– zalaganje za opće dobro kao mjerilo i cilj uređena, zdrava i napredna društva;
– zalaganje za slobodu savjesti, slobodu vjerskog i kulturnog opredjeljenja i obrazovanja;
– zalaganje za pravo na svoj zavičaj, dom, na vlastiti identitet, na rad i zasluženu plaću;
– zalaganje za socijalnu pravdu, za odlučnu borbu protiv korupcije i svih drugih manipulacija i izrabljivanja;
– zalaganje za ukidanje potpirivanja mržnje i isključivosti te za promicanje istine, pravde, opraštanja i pomirenja među svim žiteljima zemlje;
– zalaganje za jednakopravnost katolika s članovima drugih Crkava i vjerskih zajednica i jednakopravnost pripadnika hrvatskoga naroda s pripadnicima drugih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine.

Ne dopustite da drugi vama manipuliraju! Prosudite zrelo i glasujte svjesno i odgovorno! Vaše ljudsko i kršćansko dostojanstvo obvezuje vas da budete u najvećoj mjeri graditelji budućnosti svoje i drugih oko sebe.
Neka vas u svemu Duh Sveti prosvijetli i jača!

Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit
Mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik BK BiH
Mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski
Mons. Tomo Vukšić, vojni biskup
Mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski
Mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar