Zastrašujući podaci iz Kijeva, preko 30 tisuća Rusa juriša na Harkov, približavaju se gradu

Zastrašujući podaci iz Kijeva, preko 30 tisuća Rusa juriša na Harkov, približavaju se gradu

Ukrajinci su objavili da se bore protiv 30.000 ruskih vojnika na granici u blizini Harkova, dok su hiljade civila evakuirane zbog teških borbi u regiji, piše Klix.ba.

“Više od 30.000 vojnika Ruske Federacije trenutno napreduje u sjevernom dijelu regije Harkov”, izjavio je Oleksandr Lytvynenko, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Prema njegovim riječima, u početku je oko 50 hiljada ruskih vojnika bilo koncentrirano na granici.

Istodobno, značajan dio njih već napreduje na ukrajinskom teritoriju. Litvinjenko napominje da je riječ o više od 30.000 pripadnika vojske.

Također je naveo da su prema svim izvještajima ukrajinski vojnici spremni za odbijanje napada, a trenutno se vode teške borbe.

Ruske trupe su prije nekoliko dana pokušale probiti granicu s regijom Harkov i uspjele su zauzeti nekoliko sela. Osim toga, borbe se nastavljaju u području u blizini sjevernih predgrađa grada Vovchansk.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da Rusi nastavljaju s pokušajima napredovanja u regiji Harkov. Oni konsolidiraju svoje položaje , uspostavljaju rezervne položaje na okupiranim područjima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tokom obraćanja u ponedjeljak da je poslao pojačanje u regiju dok se nastavlja suprotstavljati ruskim napadima.

“Jedinice su opskrbljene svom potrebnom vatrenom moći i snagama, a njihovi se rezultati poboljšavaju”, rekao je Zelenski.

https://x.com/jurgen_nauditt/status/1790249779965886890

Oko 5.900 civila evakuirano je iz svojih domova u regiji posljednjih dana i pobjeglo je prema gradu Harkovu zbog borbi.

Ruska vojska objavila je u ponedjeljak da je “poboljšala taktičku situaciju i izvršila udare” na ukrajinske trupe i vojnu opremu u regiji Harkov, uključujući i blizinu Vovchanska.

Foto: Telegram

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar