Zatvara se Schengen ?!

Zatvara se Schengen ?!

Pozivajući se na francuske diplomatske izvore, britanski Telegraph izvješćuje da će Francuska na izvanrednoj sjednici ministara unutarnjih poslova Europske unije u petak zatražiti da se uvede hitna unutarnja kontrola granica i privremeno suspendira Schengenski sporazum.

Srbija je obaviještena da će doći do zatvaranja granica Slovenije i Austrije te da i Hrvatska razmatra zatvaranje granice, objavila je Radio televizija Srbije.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova to je odmah demantirao. Slovenska agencija STA javlja da granice ostaju otvorene te da nisu prihvatili jedan vlak sa migrantima jer su popunjenih prihvatni kampovi.

Zatvaranje granice najavila je i Makedonija ako je zatvore drugi. Makedonski mediji javljaju da je njihova vojska na granici s Grčkom počela pripremati teren za moguće postavljanje ograde koja bi usporila priljev migranata.

Putovanje Europom bez granica tako bi moglo biti prekinuto.

Podsjećamo, sve je počelo u lipnju 1985. u malom mjestu Schengenu u Luksemburgu, kad su Njemačka, Francuska, Belgija, Nizozemska i Luksemburg uspostavili prostor slobodnog kretanja, bez graničnih kontrola, koji se širio kako je rasla Unija. Schengenski ugovor o slobodnom kretanju već se nekoliko puta u pojedinim zemljama dijelom suspendirao, ali iz sasvim drugih razloga. Primjerice tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine.

Iako u Schengenskom ugovoru postoje odredbe o mogućnosti zatvaranja granica zbog sigurnosnih pitanja, ni to ne može trajati beskonačno. Osim ako Schengen, kao simbol slobodne Europe – dogovorom članica postane prošlost.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar