Zatvorena birališta u Grčkoj: ‘Ne’ u blagoj prednosti?

Zatvorena birališta u Grčkoj: ‘Ne’ u blagoj prednosti?

U Grčkoj je okončano glasanje na referendumu, na kojem je oko 10 milijuna građana imalo priliku da se izjasni prihvaćaju li dodatne restriktivne mjere štednje, u zamjenu za stranu financijsku pomoć za spašavanje gospodarstva. Izlazne ankete pokazuju da je većina Grka rekla "Ne" zahtjevima kreditora.

Birališta su bila otvorena jutros od 7 do večeras u 19 sati po loklanom vremenu (od 6 do 18 sati po srednjeevropskom vremenu).

Referendumsko pitanje je glasilo: "Jeste li za da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Europska komisija, Europska centralna banka i MMF na sastanku Eurogrupe 25. lipnja 2015. i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktualnog programa i poslije njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga". 

Upisano je 9.855.029 birača koji su se izjašnjavali na 19.159 biračkih mjesta širom Grčke, a kao i do sada Grci iz dijaspore morali su se vratiti u zemlju ukoliko su želeli glasovati. Po procjenama neposredno pred istek glasovanja, odziv birača je bio oko 65 posto, kao i na prevremenim poslaničkim izborima, održanim u siječnju ove godine.

Povjeritelji Grčke zahtjevaju reforme u zamjenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do studenog, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. lipnja, nakon prošlotjedne propasti pregovora grčke vlade i kreditora. Prema podacima grčkog ministarstva financija, ukupan iznos duga Grčke 1. travnja ive godine, iznosio je 312,7 milijardi eura.
pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar